ITM Sălaj a aplicat 7 amenzi unităților spitalicești din județ

În perioada aprilie-noiembrie 2023, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj au desfășurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale care reglementează securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unităților care au ca obiect de activitate ”asistență spitalicească”.

Campania  a urmărit atât identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează securitatea și sănătatea în muncă cât și diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menționate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.

În cadrul controalelor s-a pus accent pe creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la necesitatea respectării din domeniul securității si sănătății în muncă în activitățile referitoare la sănătatea umană.

Inspectorii au verificat condițiile de muncă asigurate lucrătorilor, având în vedere gama largă de riscuri legată de: pericole de îmbolnăviri profesionale şi expunerea la un grad ridicat de risc (noxele prezente la locurile de muncă); aplicarea măsurilor pentru ca expunerea lucrătorilor să fie evitată; aplicarea măsurilor de reducere a riscului de expunere profesională la un nivel suficient de scăzut pentru a proteja sănătatea şi securitatea lucrătorilor, respectiv a celor de  protecţie individuală și colectivă, atunci când expunerea nu poate fi evitată prin alte mijloace; ignorarea pericolelor existente în mediul de muncă; transmiterea de boli contagioase, riscuri chimice, fizice, biologice, mecanice, electrice, stresul etc..

De asemenea, s-a avut în vedere asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici, evaluarea riscurilor şi elaborarea planului de prevenire şi protecţie.

In urma controalelor  desfășurate la 5 unități care au ca obiect de activitate: cod CAEN 8610 activități de asistentă spitalicească, atât din mediul privat, cât și public, au fost aplicate 7 sancţiuni și dispuse măsuri tehnice și organizatorice pentru remedierea deficiențelor.

Principalele neconformități constatate  pe parcursul controalelor au fost următoarele:

  • recipientele tip butelii de oxigen nu sunt asigurate împotriva răsturnării;
  • comitetul de securitate și sănătate în muncă nu este constituit conform prevederilor legale;
  • nu s-a reînnoit autorizarea lucrătorilor care desfășoară activități prevăzute de legislația specifică (electricieni);
  • nu s-a efectuat măsurarea rezistenței de dispersie a prizelor de împământare
  • instruirea periodică în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu este suficientă şi adecvată pentru toți lucrătorii;
  • componența și funcționarea comitetului de securitate și sănătate în muncă nu respectă dispozițiile legale.

Nemeș Luminița-Elena

Inspector șef

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *