VIDEO | Ciolacu, despre împrumutul de 920 milioane de dolari de la SUA

remierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că împrumutul de 920 milioane de dolari de la SUA va fi folosit atât pentru dotarea cu tehnică modernă a forțelor armate, cât și pentru a dezvolta industria locală de apărare. „Vom dezvolta noi capacități de producție în România, vom crea locuri de muncă pentru români și vom redeveni relevanți în ceea ce privește producția de echipamente militare la nivel regional”, a spus Ciolacu.

Premierul a declarat la evenimentul de semnare a acestui acord că acest împrumut reprezintă o primă etapă din viitoare proiecte cu SUA.

  • Vom propune în faza următoare părții americane și alte proiecte strategice pentru industria de apărare a României, pe care ministerele de linie le au în fază avansată de studiu, astfel încât să ajungem la o finanțare de până la 2 miliarde de dolari prin intermediul aceluiași mecanism financiar.
  • De fapt, România se alătură astăzi unui club foarte restrâns de state partenere cheie ale SUA, care au beneficiat până acum de acest program dezvoltat prin Fondul pentru Finanțare al Statelor Unite ale Americii”, a spus Ciolacu.

Premierul a precizat că banii vor fi folosiți atât pentru a consolida capacitatea de apărare a României prin dotarea cu tehnică modernă a Forțelor Armate Române, cât și pentru a dezvolta industria locală de apărare.

  • „Vom dezvolta noi capacități de producție în România, vom crea locuri de muncă pentru români și vom redeveni relevanți în ceea ce privește producția de echipamente militare la nivel regional.
  • În același timp, vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel, care ne va ajuta să lucrăm împreună cu SUA și aliații noștri din NATO pentru consolidarea apărării colective și descurajarea amenințărilor la adresa României și țărilor aflate pe flancul estic al Alianței”, a spus Ciolacu.

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a precizat că acest împrumut reprezintă angajamentul comun de a asigura pace, stabilitate și securitate în regiune.

  • „Acest împrumut explorează teritorii noi pentru susținerea unei inițiative public-private comune SUA-România pentru producerea de muniție de artilerie. (…) Prin oferirea de fonduri, de granturi americane scopul nostru este să ne asigurăm că România rămâne în prim planul inovației și al dotării militare pentru mulți ani de acum înainte”, a spus Kathleen Kavalec.

Detalii ale acestui împrumut au fost prezentate într-un proiect de Hotărâre de Guvern inițiat și scos în dezbatere publică în data de 20 septembrie de Ministerul de Finanțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *