Prospectul vaccinului anti-COVID, publicat și în limba română. Care sunt recomandările și efectele adverse
Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer și BioNTech a primit denumirea comercială Comirnaty și este un vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) şi este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19. Vaccinul se administrează doar persoanelor de peste 16 ani.
Prospectul vaccinului a fost publicat inclusiv în limba română pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului, care a făcut publice toate informațiile despre serul care e folosit în România în campania de imunizare.
Conform documentului, Comirnaty se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu două doze (a câte 0,3 ml), la o distanţă de cel puţin 21 zile una de alta.
Prospectul conține recomandări generale de utilizare în sarcină, în timpul alăptării sau în cazul unor boli preexistente, dar și o listă cu efecte adverse.
Vaccinul anti-COVID, efecte adverse
Conform producătorilor, vaccinul Comirnaty prezintă posibile efecte adverse în funcție de mai multe categorii de frecvență. Cele mai frecvente efecte sunt și cele mai ușoare:
Dureri de cap, dureri de articulații, mialgii (dureri musculare), durere la nivelul locului de administrare a injecției, stare de oboseală, frisoane, febră, tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției.
Efecte mai puțin frecvente sunt:
Limfadenopatie, insomnie, paralizie facială periferică acută*, anafilaxie, hipersensibilitate.
* Conform prospectului, pe toată durata perioadei de urmărire pentru siguranță și până în prezent, paralizia facială periferică acută a fost raportată de patru participanți din grupul cu vaccin de tip ARNm COVID-19. Paralizia facială a debutat în Ziua 37 după Doza 1 (participantului nu i s-a administrat Doza 2) și în Zilele 3, 9 și 48 după Doza 2.
Consultați prospectul vaccinului AICI!
România a început campania de imunizare la data de 27 decembrie 2020. Primii vaccinați sunt medicii din prima linie a luptei anti-COVID.