Acțiuni ale polițiștilor Biroului pentru Protecția Animalelor


În cursul lunii iulie a acestui an, pe raza întregului județ, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Salaj au desfășurat acțiuni pe linia respectării legislației specifice în domeniul protecției animalelor.

Obiectivul principal al acțiunii a fost cel de conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța respectării legislației în domeniu.

În cadrul acțiunilor desfășurate, polițiștii au efectuat controale pentru verificarea respectării prevederilor O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, precum și în vederea prevenirii și sancționării actelor de abandon a animalelor, în special a câinilor găsiți pe domeniul public, atrăgând atenția asupra consecințelor la care se expun cetățenii care abandonează și/sau alungă un animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, fapta constituind cruzime față de animale, contravenție care se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 12.000 lei.

În urma controalelor efectuate, polițiștii Biroului pentru Protecţia Animalelor au constat mai multe încălcări ale legislației în domeniu. Astfel, au fost aplicate 58 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 36.140 de lei.

Pentru a preveni astfel de fapte, polițiștii le reamintesc proprietarilor de câini că este necesară respectarea următoarelor obligații:
– identificare câinilor prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către A.N.S.V.S.A., respectiv înregistrarea câinilor în registrul de evidență a câinilor cu stăpân – R.E.C.S.; îndeplinirea acestei obligații este necesară pentru a asigura posibilitatea identificării câinilor pierduți și restituirea către proprietar ori identificarea câinilor abandonați și luarea măsurilor legale, iar încălcarea acestor obligații de identificare a câinilor se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 lei, potrivit art. 14 alin. 1 lit. b) din O.U.G nr. 155/2001.

– sterilizarea câinilor aparținând rasei comune și metișii acestora, excepție făcând exemplarele care fac parte dintr-o rasă omologată conform legii; această obligație are ca scop stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor și evitarea situațiilor de abandon la care recurg multe persoane cu privire la puii nedoriți; încălcarea acestei obligații de sterilizare a câinilor aparținând rasei comune și a metișilor acestora, se sancționează potrivit art. 14 alin. 1 lit. b) al O.U.G. 155/2001, cu amendă între 5.000 și 10.000 lei.

– deparazitarea și vaccinarea antirabică sunt obligatorii.

Poliţiştii Biroului pentru Protecția Animalelor vor efectua astfel de activități și în perioada următoare, atât în municipiul Zalău, cât și in județ și le atrag atenția proprietarilor și deținătorilor de animale asupra obligativității respectării legislației specifice în domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *