Adeverința verde – liberă circulație în pandemie pentru europeni

Comisia Europeană (CE) a publicat, miercuri propunerea de creare a unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație în interiorul Uniunii Europene.

Potrivit propunerii, adeverința va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverințele, informează Comisia Europeană, ar urma să fie disponibile gratuit, în format digital sau pe hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

„Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde”, se arată în comunicatul de presă transmis de CE.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat că adeverința e menită să garantezefaptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE.

Věra Jourová spune că adeverința va fi un „instrument nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor.”

Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a precizat că deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări.” El a adăugat că membrii CE vor să se asigure că „cetățenii UE și membrii de familie ai acestora pot călători în condiții de siguranță și cu un minim de restricții în această vară”.

Potrivit Comisiei Europene, adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru „​cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Aceste adeverințe ar trebui să li se elibereze și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre„.

Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară, spune CE. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.

Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *