Ajutor financiar pentru creşă privată și indemnizație de bunic de 735 lei pe lună

Pentru a beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară trebuzie îndeplinite mai multe condiţii.

TICHETE CREŞĂ 2023. Consiliul Local Brașov a aprobat creșterea ajutorului financiar pentru părinții care nu mai găsesc locuri în creșele de stat pentru copii și pentru bunicii care stau cu nepoții de vârstă antepreșcolară aflați pe listele de așteptare în creșele de stat de la 525 lei/lună la 735 lei/lună, începând cu 1 ianuarie 2023, potrivit Monitorul Expres.

Pentru anul următor, s-a aprobat costul mediu lunar în valoare de 735 lei, corespunzător unui număr de 21 zile lucrătoare pe lună în care funcționează creșele, respectiv 35 lei/zi/copil.

  • Ajutorul pentru creşa privată şi indemnizaţia pentru bunici au fost aprobate de Consiliul Local în luna mai a anului 2021. De atunci, 47 de părinţi au solicitat ajutorul de creşă privată, dar l-au primit doar 36. În ceea ce priveşte indemnizaţiile de bunic, au fost depuse 110 cereri şi au fost aprobate 84, conform publicației Bună ziua Brașov.

TICHETE CREŞĂ 2023. În municipiul Braşov sunt 9 creşe de stat, numărul total de locuri fiind de aproximativ 900, iar pentru ocuparea lor sunt depuse aproape 1.500 de cereri.

Poate beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară, persoana care are în întreţinere copii de vârstă antepreşcolară şi care se află în una dintre următoarele situaţii:

a) este părintele la care copilul locuieşte în mod statornic;

b) are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia;

c) este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

TICHETE CREŞĂ 2023. Pentru a beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară:

  1. persoanele prevăzute mai sus trebuie să aibă domiciliul stabil în Municipiul Brașov; copilul aflat în întreținere, pentru care se solicită ajutorul financiar, să fie înscris la o unitate de educație timpurie antepreșcolară cu sediul în Municipiul Brașov, în sistem privat, care este organizată și funcționează potrivit H.G. 1252/2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară;
  2. copilul să fie înscris pe lista de așteptare la o creșă din sistemul public;
  3. părinții/reprezentantul legal să nu fi refuzat un loc la creșele din sistemul public sau să nu fi retras copilul aflat în întreținere de la oricare dintre creșele din sistemul public, pentru anul școlar curent; părinții/reprezentantul legal să nu aibă datorii față de bugetul local;
  4. părintele la care copilul locuiește/reprezentantul legal să aibă o sursă de venit legală. Toate acestea sunt condiții cumulative.

TICHETE CREŞĂ 2023. În cazul indemnizației pentru bunici, condițiile ce trebuie îndeplinite sunt aproape similare celor aplicabile ajutorului financiar acordat părinților, cu diferența că bunicul trebuie să se afle în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoții pentru care solicită indemnizația, să aibă acordul părinților acestuia/acestora; să se ocupe de creșterea și îngrijirea nepotului/nepoților pentru care solicită indemnizația și să aibă o stare de sănătate corespunzătoare pentru aceasta.

Detalii despre condițiile și documentele necesare obținerii ajutorului financiar sau a indemnizației pentru bunici sunt disponibile pe site-ul Direcției de Asistență Socială Brașov, www.dasbv.ro, mai transmite sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *