Amendă 300 de lei pentru persoana care a golit o vidanjă cu rahat la Șimleu Silvaniei

M

Zilele trecute semnalam o serie de probleme și disfuncționalități ale sistemului de canalizare, aspecte care au creat foarte mult disconfort cetățenilor. Concret, după o ploaie de vară de câteva minute străzile orașului s-au umplut de rahat pentru că sistemul de canalizare a refulat. După ce apele s-au retras, pe străzi a rămas „rahatul” refulat din canalizare care a creat un miros insuportabil.

O altă problemă semnalată de cetățeni a fost cu privire la o vidanjă plină cu rahat care a fost golită în șanțurile administrate de Primărie, rahat care a curs apoi în râul Crasna.

Primăria Șimleu a emis un comunicat cu mărsurile care au fost luate legate de problemele semnalate. Persoana care a golit vidanja plină cu rahat pe domeniul public a fost amendat cu doar 300 de lei de către un echipaj de la Poliția Locală. Atât s-a putut.

Am aflat că inspectorii Gărzii de Mediu au intrat pe fir și au demarat o amplă cercetare cu privire la acest caz și urmează să fie făcute publice sancțiunile aplicate.

Comunicat emis de Primăria Orașului Șimleu Silvaniei:

În urma apariției în spațiul public a unor informații cu privire la unele disfuncționalități ale sistemului de canalizare menajeră, pentru o corectă și completă informare, Primaria orașului Simleu Silvaniei aduce la cunoștința publicului următoarele:

Au fost semnalate 2 incidente: incidentul de duminică, 26.06 de pe Str. Ioan Ossian, respectiv situația de joi 23/24.06 de pe str. Nicolae Bălcescu.

1. Privitor la incidentul semnalat pe Strada Ioan Ossian. Duminică, 26.06.2022, în urma precipitațiilor abundente, sistemul de canalizare aferent strazii Ioan Ossian a refulat. Această disfunctionalitate a fost semnalată și postată în spațiul public, de către proprietarul imobilului cu numărul 5 de pe strada amintită. Astfel, în dimineața zilei de luni (27.06.2022) la ședința operativă a fost desemnată o echipă condusă de administratorul public al orașului, care să examineze și să lămurească situația prezentată. Având în vedere că este vorba de rețele de canalizare, au fost convocați reprezentanții Companiei de Apă Someș, care sunt administratorii retelelor de apă și canalizare menajeră din orașul Șimleu Silvaniei.

Urmare a constatării din teren, reprezentanții Companiei de Apă Someș au ajuns la următoarele concluzii: pentru o tratare completă a problemei, pe lângă sistemul de canalizare menajeră, a fost verificat și sistemul de captare și conducere a apelor pluviale. Din verificări, se constată că acesta  din urmă este parțial nefuncțional ( în mod normal traversa proprietatea imobilului cu nr. 5 până în râul Crasna).  Potrivit reprezentanților Companiei, această disfuncționalitate a canalului pluvial  a fost cauzată și de faptul că  în urmă cu mai bine de 10 ani la imobilul cu nr. 5 de pe str. Ioan Ossian au avut loc lucrări de amenajare și modernizare a curții interioare, iar rețeaua existentă de apă pluvială la acea vreme (care capta apele pluviale din Str.Simion Bărnuțiu, Str. Pescărușului și traversa proprietatea acestuia către râul Crasna)  ar fi fost deviată și înlocuită de la traseul inițial într-un mod neconform.  Mai exact, asupra acestei conducte (care străbate proprietatea privată), s-a intervenit  neținând cont de: racordarea la conducta existentă, asigurarea unui volum de apă corespunzător,  adâncimea de pozare a conductei, de faptul ca aceasta conductă deservea o descărcare a apelor pluviale importantă din centrul orașului și neasigurând o pantă naturală pentru deversarea apei pluviale. În acest sens, conducta destinată captării și evacuării apelor pluviale fiind nefuncțională (blocată în proximitatea proprietății de la nr.5 pe str. Ioan Ossian), apele pluviale se captează în prezent în sistemul de canalizare menajeră. Așa încât, la ploi torențiale sistemul de canalizare refulează.  Desigur, dincolo de edificarea asupra problemei, s-a cerut și prezentarea unor soluții. Astfel,  în vederea remedierii acestor probleme constatate, se lucrează la o sistematizare a apelor pluviale, care să fie conduse pe un alt traseu, evitându-se astfel problemele semnalate. Nu în ultimul rând, pe această cale mai ținem să încurajăm cetățenii care efectuează lucrări care pot afecta rețelele edilitare, să apeleze la entitățile competente înainte de a le demara, pentru a evita pe viitor producerea unor evenimente nefericite, precum cel în cauză.

2. Referitor la situația semnalată pe Strada Nicolae Bălcescu. În cursul zilei de joi 23.06.2022, la intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu, a fost surprinsă de către cetățeni, o autospecială de vidanjare care descarca ape uzate menajere, în canalul colector de apă pluvială. Acest fapt a fost semnalat și postat pe retelele de socializare (video), în seara zilei de joi 23.06.2022. Serviciul Poliția Locală din cadrul primăriei Şimleu Silvaniei, s-a autosesizat încă de vineri dimineața (24.06.2022) cu privire la aspectele semnalate. În cadrul lucrării deschise de către Poliția Locală, s-au început cercetările referitor la aspectele reclamate în vederea identificării făptuitorilor și mai apoi, a aplicării dispozițiilor legale cu privire la faptele lor.  Colegii noștri au constatat faptul că autospeciala a fost contractată pentru lucrări de vidanjare și decolmatare de către o persoană juridică, operator privat care efectua lucrări  la rețeaua de apă și canal.  Astfel, au fost identificate persoanele care se fac vinovate de această deversare nepermisă, iar față de acestea a fost dispusă sancțiunea amenzii contraventionale. Primăria orașului Şimleu Silvaniei se delimitează total de astfel de practici precum cele semnalate și dezavuează astfel de abordări.

Pe această cale, reiterăm faptul că interesul public și dezvoltarea comunității noastre reprezintă principala preocupare a Primăriei Şimleu Silvaniei și îi asigurăm pe toți cetățenii de întregul nostru sprijin în problemele pe care le reclamă, atât cât cadrul legal ne abilitează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *