ANALIZĂ! Cum a reușit Nicolae Ciucă să ridice PNL cu cel puțin 7 procente în sondaje

10 aprilie 2022. Liberalii se reuneau într-un Congres extraordinar, la Palatul Parlamentului, pentru a-şi alege din nou preşedintele, la doar şase luni de la ultimul congres, în care 5.000 de delegaţi îl aleseseră pe Florin Cîţu la şefia partidului, după o campanie dură şi plină de atacuri între acesta şi fostul preşedinte Ludovic Orban.

Premierul Nicolae Ciucă deschidea marele eveniment al liberalilor vorbind despre ”demersul prin care PNL o să-și găsească echilibrul”, despre parteneriatul pe care PNL îl are cu președintele Iohannis, dar și despre coaliția de guvernare alături de PSD și UDMR. A promis că deși nu are experiență în politică, ”niciodată nu mă voi lăsa să fiu luat prizonier”. „Nu am experiență în politică nu vreau să par ceva ceea ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa să fiu luat prizonier. Țara e condusă de un președinte care provine din PNL, domnul Klaus Iohannis este alături de noi și noi trebuie să fim alături de domnia sa. Avem o coaliție alături de partenerii noștri din PSD și UDMR. Românii așteaptă de la noi rezultate și eficiență, nu populism și gâlceavă permanentă.

Traversăm o situație de criză continuă, pandemie, creșterea prețurilor la carburanți și bunuri de consum, creșterea inflației și criza de securitate generată de invadarea ilegală și neprovocată a Ucrainei de către armata rusă. Sprijinim cetățenii ucraineni care continuă să intre în țara noastră. Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de provocare dar despre generozitatea și empatia cetățenilor români s- a aflat peste tot în lume, Dragi români, vă mulțumesc încă o dată”, a spus atunci premierul Nicolae Ciucă.

Discursul lui Nicolae Ciucă a fost extrem de apreciat și aplaudat în rândul liberalilor veniți din toată țara la evenimentul care avea să schimbe radical conducerea PNL. Astfel, Nicolae Ciucă a fost ales pe 10 aprilie 2022 președintele PNL. Nicolae Ciucă, omul care promitea stabilitate și armonie, atât în PNL, cât și în coaliție,  a obținut 1.060 de voturi din cele 1.120 exprimate de delegați. 60 de voturi au fost anulate.

Noul președinte PNL nu voia să repete greșelile lui Cîțu, care se considera liderul absolut și avea o agendă separată. În discursul său de după alegerea la președinția PNL, Nicolae Ciucă a subliniat că se va concentra pe reforme, pe investiții, dar și pe măsuri sociale. A garantat respectarea statului de drept și a valorilor europene, dar și pe cele tradiționale ca familia, biserica și armata. Din mesajul său nu au lipsit primarii, proiectele locale pe bani europeni sau prin programul Anghel Saligny. Toate acestea au fost aplaudate de liderii care acum doar șase luni îl susțineau pe fostul președinte PNL.

 

Nicolae Ciuca si Florin Citu participa la Congresul Extraordinar al Partidului National Liberal organizat la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, 10 aprilie 2022. Inquam Photos / George Călin

Declarația lui Nicolae Ciucă: Vă mulțumesc tuturor pentru votul de încredere, pentru efortul pe care l-ați făcut. Vă îndemn să ne întoarcem unde ne desfășurăm activitatea, să ne apucăm serios de muncă. Festivalul democrației a lipsit azi de la PNL. Lupta pentru funcția de președinte a durat 6 luni anul trecut și a dus la ruperea partidului. Schimbarea de această dată a fost fulgerătoare, iar Nicolae Ciucă nu a avut contracandidați. Totul a fost motivat de nevoia de stabilitate, la guvernare și în coaliție.

Declarația lui Lucian Bode: Congresul în care ne-am reunit astăzi exprimă puterea PNL de a se reseta la nivel politic în numai 10 zile.

Lucian Bode si Nicolae Ciuca participa la congresul Extraordinar al Partidului National Liberal organizat la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, 10 aprilie 2022. Inquam Photos / George Călin

Declarația lui Dan Motreanu, europarlamentar PNL: PNL nu înseamnă doar un singur om, președintele partidului e cel care ne reprezintă, inspiră…

Florin Cîțu a părăsit sala de ședință chiar înaintea discursului susținut de premierul Nicolae Ciucă. Iar acesta i-a mulțumit în absență

Florin Citu si Florin Roman participa la Congresul Extraordinar al Partidului National Liberal organizat la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, 10 aprilie 2022. Inquam Photos / George Călin

Tensiunile între fostul președinte și conducerea proaspăt aleasă au fost vizibile inclusiv la Congresul PNL. Florin Cîțu a părăsit sala de ședință chiar înaintea discursului susținut de premierul Nicolae Ciucă. Iar acesta i-a mulțumit în absență.

Nicolae Ciucă: Îl salut pe președintele Senatului Florin Cîțu, și îi mulțumesc pentru tot ce a făcut bine pentru PNL. Ne-am asumat reforme și modernizarea statului spre binele cetățeanului, nu pentru mize mici și certuri sterile. România așteaptă rezultate, nu populism și gâlceavă permanentă. Nu am experiență politică și nici nu vreau să par ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa prizonier. Rămas acum doar cu funcția de președinte al Senatului, Cîțu critică de pe margine modul în care guvernează Coaliția și regretă că nu a renunțat la fotoliul de șef, încă de la realizarea mariajului cu PSD.

Florin Cîțu: PNL nu trebuie să dispară, asta e cel mai important. Acesta este testul. Dacă situația se înrăutățește, înseamnă că colegii mei au greșit. Din primul moemnt nu am fost confortabil cu alianța cu PSD. Am un regret că nu m-am dat la o parte. Am avut un instinct clar că nu va funcționa pentru români, acel instinct era corect. Nicolae Ciucă: Este voința PNL să fi făcut coaliție cu PSD șu UDMR, iar moțiunea „Uniți pentru o Românie stabilă și puternică” vizează inclusiv stabilitatea în coaliție. Cu armonia în Coaliție asigurată, acum rămâne de văzut cât de eficiente vor fi măsurile pe care Guvernul promite că le va lua.

Cum s-a schimbat PNL în sondaje într-un an cu Nicolae Ciucă la conducerea partidului

PNL-ul condus de Florin Cîțu reușise să dezamăgească mare parte din electorat, iar în luna februarie 2022 era măsurat la 16,6%, într-un sondaj INSCOP. PNL devenise al treilea partid din România, după PSD, la 32,7% în februarie, și AUR, la 22,4%.

Conflictul din Ucraina și promovarea generalului Nicolae Ciucă în contextul amenințările de la granița României i-au ajutat pe cei din PNL să revină în atenția electoratului. PNL a profitat de imaginea generalului Nicolae Ciucă și a recuperat ajungând în doar două luni la 19,9%. Cetățenii au regăsit atunci încrederea în liberali, iar PNL a profitat de faptul că în acea perioadă Nicolae Ciucă se bucura de o cotă mare de popularitate: 34% în topul încrederii, alături de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și Mircea Geoană. 

Astăzi, la 1 an de la momentul în care Nicolae Ciucă a fost ales președinte al PNL, partidul se bucură de o creștere substanțială în sondaje. De la 16,6% cât avea în februarie 2022 – când partidul era condus de Florin Cîțu  – la aproape 23%, potrivit ultimului sondaj Inscop Research. Drept urmare, partidul a recuperat în doar un an de zile aproximativ 7 procente.

Un sondaj Avangarde, publicat în iulie 2022, arăta că PNL urca în preferințele electoratului și se stabiliza pe poziția a doua cu 20%. Pe de altă parte, opoziția pierdea tot mai mult teren. AUR ajungea doar la 12%, iar USR cădea sub pragul de 10% în intenția de vot. Pe parcursul verii, PSD va continua să se mențină pe prima poziție în intenția de vot a românilor, câștigând alte 2 procente în august și ajungând la 37%, potrivit unui sondaj Avangarde. PNL se menținea pe locul 2, cu 23%. AUR și USR continuau să piardă teren ajungând la 11%, respectiv 9%.

Toamna a marcat o ușoară revenire a opoziției pe fondul crizei energetice și a inflației galopante. PSD rămânea lider, cu 31%, potrivit unui sondaj CURS din octombrie, iar PNL rămânea pe locul doi cu 22%. Între timp partidul lui George Simion reușea să recupereze ceva teren, ajungâng la 14%, pe poziția a treia. USR reușea la rându-i să urce două procente față de vară, ajungând la 11%.

Un  sondaj CURS, publicat în noiembrie 2022 arăta o revenire la trendul din vară. Astfel, PSD rămânea lider în intenția de vot a românilor cu 34%, în timp ce PNL se menținea pe locul al doilea cu 24%. Opoziția pierdea însă din nou teren, pe măsură ce fenomenul creșterii prețurilor la combustibil reușea să fie stabilizat de putere. Astfel, AUR scădea 2 procente, ajungând la 12%, iar USR scădea din nou sub pragul de 10%, pierzând și el două proocente și stabilizându-se la 9%.

Nicolae Ciucă nu a reușit doar să ridice partidul în sondaje, repoziționându-l pe topul 2 în referințele românilor, după ce fusese chiar depășit de AUR, ci a reușit să readucă și stabilitatea promisă chiar la Congresul PNL. După imensele scandaluri din PNL – din perioadele Ludovic Orban și Florin Cîțu – Nicolae Ciucă a reușit performanța de a fi singurul lider PNL necontestat.

Cine este Nicolae Ciucă

Generalul Ciucă a condus, din ianuarie 2015 până în octombrie 2019, Statul Major General, iar anterior a fost locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Înainte de perioada petrecută la conducerea Statului Major al Armatei, a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Acesta este un susținător convins al alianței NATO, el participând la conflictul din Irak alături de soldații americani.

Ciucă și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, el fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al Doilea Război Mondial. Nicolae Ciucă a absolvit mai multe cursuri militare în SUA.

A primit numeroase distincții și decorații, printre care Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Ofițer sau Medalia Națiunilor Unite. Odată cu nominalizarea pentru portofoliul Apărării, în 2019, Nicolae Ciucă a anunțat că va trece în rezervă pentru a respecta standardele NATO care cer ca Ministerul Apărării să fie condus de un civil. În octombrie 2020, Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL pentru a candida la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat în Dolj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *