ANSVSA anunţă controale „şoc“ specifice sărbătorilor de iarnă în toată țara, inclusiv în Sălaj

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va demara de săptămâna viitoare controale „şoc” specifice sărbătorilor de Crăciun, în toate zonele din ţară unde se comercializează carne de porc.

Controalele vor fi realizate prin Direcțiile Sanitar Veterinare din fiecare județ, inclusiv în județul Sălaj, unde DSVSA Sălaj înregistrează rezultate pozitive în ceea ce privește planul de control pentru anul 2021.


Dr. Mircea Martin – directorul exectiv al DSVSA Sălaj, spune că sunt câteva recomandări care dacă crescătorii de animale le-ar respecta, evoluția bolii PPA ar fi mai redusă:

– interzicerea furajării cu furaje de pe câmp din zonele afectate (avem situații în care noile focare apărute se datorează din aaceastă cauză);

– avem specificul creșterii în semilibertate a porcilor în anumite zone din județ (unii crescători încalcă dispozițiile trasate în CLCB, lasă porcii în libertate), DSV aplică în continuare sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste recomandări;

– populația să nu achiziționeze porci din locuri neautorizate fără autorizație DSV și de la persoane necunoscute (sunt animale neidentificate și au statut necunosct).


„În această perioadă, unii români pot cădea în capcană cumpărând carne de porc care nu este controlată sanitar-veterinar, pe motiv că achiziţionează carne cu gust, carne românească, dar care poate fi contaminată cu parazitul trichinella spiralis şi este o îngrijorare. Vom face informări cu riscurile consumului de carne din zonele neautorizate, vom da instrucţiuni cu ceea ce înseamnă trichineloza şi unde se recoltează probe. O să facem afişe pentru informarea consumatorilor”, a declarat vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, pentru Agerpres.

Potrivit sursei citate, medicii veterinari vor asigura permanenţa începând cu 1 decembrie, astfel încât oamenii să poată efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenite din porcii sacrificaţi în gospodăriile proprii. „Vom colinda din judeţ în judeţ ca să ne asigurăm că românii au unde merge cu carnea şi sâmbăta şi duminica pentru a face probele după ce îşi taie porcul şi astfel să avem toate locurile din România acoperite. Ştim că sacrificările sunt la sfârşit de săptămână şi dacă oamenii nu găsesc unde să îşi facă analiza nu aşteaptă şi consumă carnea fără să fi efectuat examenul trichineloscopic. În ultimii ani au apărut cazuri de trichinella la om, iar aceasta boală este o povară pentru un adult pe o perioadă îndelungată, iar la un copil sau un bătrân poate duce chiar şi la moarte.“

ANSVSA anunţă, totodată, că pune la dispoziţie locuri unde se vor putea efectua aceste analize la numai 25 de lei, „o sumă modică, care practic nu acoperă costul analizei“.

 „Vom veni şi cu informări către consumatori ca să prevenim consumul de carne din locuri neautorizate şi să stârpim traficul ilegal“, a adăugat Ponea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *