Aproape 140 de parohii din Transilvania primesc subvenții de 10 milioane de lei datorită UDMR

„Încă de la început, unul dintre cei mai importanți piloni ai activității UDMR și ai rolului său în guvern a fost sprijinul bisericilor istorice. Atât la nivel legislativ, cât și la nivel de politici publice, ne asigurăm că bisericile istorice maghiare primesc recunoașterea și sprijinul cuvenit, deoarece acestea îndeplinesc, de asemenea, mai multe funcții de stat. În acest an, aproape 140 de parohii vor primi subvenții de peste 10 milioane de lei din partea statului român”, a declarat Hunor Kelemen, viceprim-ministru al României, după ce Secretariatul de Stat pentru Culte a publicat lista subvențiilor pentru punerea în valoare a proprietăților bisericești.

„În toată Transilvania, aproape 140 de parohii vor primi anul acesta subvenții de la statul român. Întotdeauna au existat cereri și cereri, dar trebuie să vedem că acest număr de granturi este un record în comparație cu anii precedenți. Este important de știut că aceste parohii lucrează cu planuri și obiective în minte – cererile au fost pregătite la timp, astfel încât să poată primi sprijin pentru renovarea proprietăților lor bisericești, a bisericilor, capelelor și a altor instituții bisericești”, a rezumat Ödön Szabó, deputat RMDSZ pentru județul Bihor.

El a subliniat că cheltuielile confesiunilor, mai ales în zonele slab populate, nu ar trebui să fie transferate doar pe seama credincioșilor. Există încă cereri care ar putea primi sprijin în cadrul unei posibile suplimentări bugetare sau în anul următor. El a subliniat că UDMR consideră important ca și comunitățile mai mici să primească sprijin pentru renovarea clădirilor bisericești, deoarece în multe cazuri acestea sunt monumente istorice, iar costurile de restaurare a acestora sunt destul de ridicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *