Bărbat de 60 de ani trimis în judecată pentru că a încercat să violeze două fetițe de 8-9 ani

Inculpatul Hosu Gligor de 60 de ani din satul Cîmpia, comuna Bocșa, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău pentru comiterea infracțiunilor de tentativă de viol și coruperea sexuală a minorilor.

Hosu Gligor a mai fost certat cu legea în anul 2014 când a primit o sancțiune administrativă pentru cumpărare de influență și dare de mită.

În fapt, în cursul anului 2018 organele judiciare s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea corupere sexuală a minorilor, constând în aceea că inculpatul Hosu Gligor, în timp ce se afla la locuința sa din satul Cîmpia, com. Bocșa, a încercat să determine două fetițe minore de 8-10 ani, să întrețină raporturi sezuale orale în schimbul sumei de 10 lei.

Tot în 2018 procurorul de caz Corda Liviu – prim-procuror al PJ Zalău, a dispus prin ordonanță extinderea urmării penale și pentru infracțiunea de tentativă de viol, reținându-se că încercarea inculpatului de a întreține un act sexual oral cu una dintre cele două fetițe întrunește elementele constitutive ale acestei infracțiuni.

Între inculpat și familia persoanei vătămate a fost o relație de prietenie, tatăl minorei efectuând diferite munci pentru inculpat, inculpatul Hosu ajutându-i și el cu diferite sume de bani, iar minorii au fost de mai multe ori în casa inculpatului.

Totul s-a întâmplat la data de 4 octombrie 2018, când cele două fetițe s-au întors de la școală împreună cu alți doi frați ai lor. Fetele erau așteptate de inculpat în fața magazinului din sat, de unde cumpărase mici, pâine și le-a dat fetițelor 10 lei să-și cumpere napolitane.

Inculpatul s-a înțeles cu cei patru minori să îl ajute la scos de cartofi din pământ. Astfel că cei patru copii s-au dus acasă, au schimbat hainele și s-au deplasat la locuința inculpatului, unde au mâncat mici.

După masă, toți copii împreună cu inculpatul s-au apucat de treabă la scos de cartofi. Minorii au obosit repede și au cerut să plece acasă, ocazie cu care inculpatul i-a dus din nou în bucătăria de vară și le-a dat pâine cu zacuscă.

Hosu Gligor a pus cele două fetițe să spele vasele, iar pe cei doi băieți i-a trimis să curețe cotețul de porci.

În aceste împrejurări, Hosu Gligor s-a dus în spatele fetițelor, și-a dat jos pantalonii, și-a scos organul genital și le-a cerut fetițelor să îi facă sex oral, timp în care le pipăia pe picioare, fund și zona genitală. Inculpatul Hosu a cerut fetițelor în mod repetat să îi facă sex oral, oferindu-le 5 lei. Tot pentru a le încuraja, inculpatul Hosu Gligor le-a spus că sex oral i-au mai făcut și alte două fete.

Pentru a le arăta cum se face, inculpatul i-a introdus un degent în gura uneia dintre minore, repetând mișcarea spunând că așa trebuie făcut și cu organul său genital.

La un moment dat, inculpatul Hosu Gligor a tras-o de păr pe una dintre fete și a apropiat-o de organului lui genital, moment în care minora s-a speriat și a început să plângă, amenințându-l că îl va spune mamei sale.

Fetele speriate de acțiunile inculpatului Hosu Gligor au strigat după frații lor, care curățau la porci. Cei doi băieți au venit la ușa bucătăriei și au pândit ce se întâmplă. Hosu Gligor i-a observat că cei doi băieți pândesc la ușă și a fugit după ei, prilej cu care și cele două fetițe au reușit să fugă în drum.

Seara când mama uneia dintre minore a ajuns acasă, fratele uneia dintre fetițele corupte sexual i-a povestit mamei despre tot ce s-a întâmplat. Mama și-a întrebat fiica dacă este adevărat, iar minora a plâns și a povestit totul.

Atunci, femeia furioasă de cele întâmplate a mers la familia celei de a doua fetițe corupte sexual, unde le-a povestit ce s-a întâmplat. Văzând că toți cei patru minori spun același lucru, femeia a pus mâna pe telefon și a anunțat Poliția.

Pentru a se putea aprecia mai bine sinceritatea celor declarate de persoanele vătămate, s-a dispus o expertiză psihologică a acestora. În urma a patru întrevederi a fost întocmit un raport de expertiză amplu, din care rezultă mai multe aspecte:

– persoanele vătămate urmare a faptelor cercetate prezintă simptome de stres acut

– ambele fetițe dețin capacitatea de a prezenta corect evenimentele și fapta la care au particiapt, însă din cauza lipsei de educație sexuală, ele nu înșeleg corect tot ce s-a întâmplat

– declarțiile cu privire la atingerile cu caracter sexual nedorit nu au prezentat elemente care să ridice semne de întrebare în privința veridicității acestora

Importanța acestui mijloc de probă în spețe de acest fel, în care mijloacele de probă sunt puține, a fost subliniată și în hotărârea MGC împotriva României, pronunțată de Curtea EDO.

Tot din acea decizie rezultă importanța pe care o are evaluarea tuturor circumstanțelor speței, raportat la tipul de infracțiune reclamat (împotriva vieții sexuale), probele avute la dispoziție, dar și vulnerabilitatea deosebită a copiilor care reclamă că au fost victimele unor astfel de infracțiuni.

Coroborând tot acest probatoriu rezultă fără dubiu că aspectele declarate de cele două fetițe minore de 8-10 ani sunt reale, afirmațiile lor fiind confirmate de declarațiile martorilor și de examinprile făcute de psiholog.

Inculpatul Hosu Gligor a mințit procurorii și a încercat să inducă în eroare testul poligraful

Hosu Gligor nu și-a recunoscut faptele. Motivele sunt mai multe. Prin recunoașterea faptei s-a autoincrimina, faptele imputate privesc viața sexuală, astfel că având în vedere vârsta pe care o are și relațiile anterioare dintre părți, desigur ar fi greu acceptate de comunitatea locală.

Relevant este faptul că la prima audiere Hosu Gligor a spus că nu s-a dezbrăcat în prezența fetelor, iar după efectuarea testului poligraf, cunoscând că s-a relevat nesiceritatea lui la întrebări, a revenit parțial și a spus că în timp ce a vrut să între în bucătărie după fete, șnurul de la pantaloni i s-a desfăcut, iar pantalonii i-au căzut până la genunchi. Pe lângă faptul că această revenire este una neverosimilă,un indiciu în plus că inculpatul ascunde adevărul rezultă din Raportul de Constatare tehnico-Științifică, prin care se concluzionează că răspunsurile acestuia la întrebările relevante au provocat modificări psihologice specifice comportamentului simulat.

Pentru acete motive, declarațiile inculpatului se vor înlătura ca nesincere.


Prim-procurorul PJ Zalău, Corda Liviu, l-a trimis în judecată pe inculpatul Hosu Gligor pentru comiterea a două intracțiuni:

– tentativă de viol (închisoarea de la 3 la 10 ani) – s-a reținut agravantă, deoarece persoana vătămată avea vârsta de 8 ani, aspect cunoscut de către inculpat.

– corupere sexuală a minorilor (închisoarea 1 la 5 ani) – inculpatul a săvârșit infracțiunile cu intenție directă, deoarece a urmărit întreținerea acestor acte sexuale în prezenț și împotriva celor două minore. Acesta cunoaște faptul că cele două persoane au vârste de aproximativ 8-9 ani, acest lucru fiind evident, având în vedere în primul rând dezvoltarea fizică a acestora, iar inculpatul era și în relații destul de apropiate cu familiile acestora și chiar cu minorii în cauză.

Familiile celor două minore nu au pretenții pe latură civilă, solicitând doar tragerea la răspundere penală a inculpatului Hosu Gligor.

Primul termen de jucată a avut loc pe 18 martie 2020, iar după alte 18 termene de judecată, magistrații Judecătoriei Zalău urmează să pronunțe o sentință pe fond la data de 14 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *