Bilanțul Poliției după minivacanța de Sfântă Mărie: peste 500 de amenzi, 72 permise reținute și dosare penale

În contextul minivacanței prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, polițiștii sălăjeni au fost la datorie, pentru ordinea și siguranța publică, fluidizarea traficului rutier și prevenirea victimizării prin diverse tipuri de infracțiuni.

Aproape 540 de sancțiuni au fost aplicate în trafic, au fost reținute 72 de permise de conducere și au fost depistați șoferi sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

În perioada 11-15 august a.c., polițiștii sălăjeni au continuat acțiunile în sistem integrat și au intensificat activitățile de fluidizare și control al traficului rutier, pentru prevenirea și combaterea unor situații de risc, a faptelor comise cu violență sau pe fondul conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Acțiunile polițiștilor sălăjeni au vizat menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul comunității locale, în perioada minivacanței prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, prin desfășurarea de acțiuni specifice, punctuale, cu efective mărite, pe raza municipiului Zalău, cât și pe raza județului Sălaj.

În cele 5 zile care s-au încheiat, nu au fost înregistrate evenimente deosebite, motiv pentru care le mulțumim cetățenilor care au înțeles să petreacă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în siguranță, cu respectarea legii.

Astfel, în această perioada, au fost desfășurate 33 de acțiuni preventiv – reactive, în sistem integrat și au fost efectuate 31 de filtre, în acțiuni fiind implicați 617 polițiști sălăjeni de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, transporturi, prevenirea criminalității și luptătorii de la acțiuni speciale, 140 de jandarmi, 10 polițiști locali, dar și reprezentați ai altor structuri de aplicare a legii.

În cadrul acțiunilor, au fost legitimate 1.834 de persoane si au fost oprite și verificate în trafic 1.217 autovehicule. De asemenea, au fost efectuate 671 de testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.

În urma acțiunilor și controalelor desfășurate, polițiștii sălăjeni au aplicat, în total, 765 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 367.885 de lei.

Totodată, au fost constatate 19 infracțiuni, dintre care opt la regimul circulației rutiere, una la Legea nr.194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, cinci de natură judiciară și cinci infracțiuni de altă natură.

Din totalul sancțiunilor, 536 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului circulației rutiere pe drumurile publice, dintre care 262 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, 28 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, nouă pentru depășiri neregulamentare, șase pentru nerespectarea culorii semaforului electric, două pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, au fost sancționați nouă pietoni și doi bicicliști, trei sancțiuni au fost pentru neacordarea priorității de trecere, patru sancțiuni au fost pentru punerea în circulație a unor autovehicule care prezintă defecțiuni tehnice, iar 211 sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri.

De asmenea, 204 sancțiuni au fost aplicate la Legea nr.61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, iar alte 25 au fost aplicate în urma constatării săvârșirii abaterilor prevăzute de alte acte normative.

Totodată, poliţiştii rutieri au reţinut 72 de permise de conducere, dintre care 52 pentru depășirea limitelor legale de viteză, șase pentru conducere sub influența alcoolului, iar 14 pentru alte abateri rutiere. De asemenea, au fost reţinute nouă certificate de înmatriculare.

În cadrul activităților desfășurate în perioada 11 – 15 august a.c., polițiștii sălăjeni au continuat acțiunile pentru informarea participanților la trafic cu privire la noile modificări ale Codului Penal. Astfel, conducătorii auto opriți în trafic au fost informați de polițiști despre faptul că, un conducător auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Totodată, conducătorii auto au fost informați despre faptul că, pe toate categoriile de drumuri publice, sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *