Bunicii activi ai municipiului Zalău

Primaria Municipiului Zalău prin Direcția de Asistență Socială Zalău coordonează activitatea Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice ,,Tinerețe fără Batrânețe” și Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice ,,A doua familie”.

La inceputul anului 2022, Compartimentul Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice ,,A doua familie” a intrat în administrarea Direcției de Asistență Socială Zalău alături de Compartimentul Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice ,,Tinerețe fără Batrânețe”, în cadrul Serviciului destinat persoanelor vârstnice și care are rolul de a sprijini persoanele vârstnice care au domiciliul pe raza administrativ teritorială a municipiului Zalău.

Obiectivul principal al celor două centre îl reprezintă încurajarea îmbătrânirii active, prevenirea instituționalizării persoanelor vârstnice prin promovarea participării acestora la viața socială și cultivarea relațiilor interumane. În cadrul celor două centre sunt înscriși un număr de 70 de persoane vârstnice care beneficiază zilnic de următoarele servicii:

– servicii de asistență socială;

– servicii de asistență medicală;

-servicii de consiliere psihologică;

– servicii de consiliere juridică;

-servicii de socializare și activități de petrecere a timpului liber.

În fiecare an, împreună cu persoanele vârstnice înscrise la centrele de zi sunt marcate diferite evenimente din viata socială a acestora. Totodată se organizează periodic întâlniri și activități cu reprezentanții Bibliotecii Judeţene „I.S. Bădescu” Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău cât și excursii în diferite locații. În prezent o parte din persoanele vârstnice beneficiare de serviciile centrului, prin parteneriatul încheiat cu Biblioteca Judeţeana „I.S. Bădescu” Sălaj urmează un curs de educație digitală.

În această perioadă de pregătire pentru Sfintele Paști, cu sprijinul Primăriei Municipiului Zalău, prin D.A.S. Zalău s-a organizat un pelerinaj cu un numar de 50 de persoane vârstnice, beneficiari ai celor două centre, la Mănăstirea Voivodeni și Mănăstirea Strâmba. În aceste două locații persoanele vârstnice si-au încărcat sufletele cu peisajele minunate ale mănastirilor și cu sfaturile duhovnicești oferite de preoți pentru întâmpinarea sfintelor sărbători. S-a organizat și un popas la Grădina Botanică Jibou, unde seniorii noștri s-au bucurat de florile și natura viu colorată din jur.

În Săptămâna mare, prin protocolul de colaborare încheiat între DAS si Protopopiatul Ortodox Român Zalău, s-a organizat în cadrul Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice ,,Tinerețe fără Batrânețe” o activitate religioasă, fiind prezent preotul Fărcaș Ioan care prin pildele și învățăturile adresate a adus în rândul beneficiarilor bucuria Sfintelor Sărbători de Paști.

Personalul de specialitate din cadrul Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice

,,Tinerețe fără Batrânețe” și Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice ,,A doua familie” este pregătit să mențină un rol activ în societate a persoanelor vârstnice prin diversificarea și organizarea activităților în funcție de nevoile acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *