Camera Deputaţilor a votat proiectul UDMR privind devansarea alegerilor prezidenţiale cu trei luni

Camera Deputaţilor a votat marţi, cu 183 de voturi pentru, 84 contra şi o abtinere, proiectul de Lege pentru modificarea art.5 alin.(1) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, care prevede devansarea alegerilor prezidenţiale cu trei luni.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.5 alin.(1) din Legea nr.370/2004, astfel încât alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult 3 luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României.

Deputaţii au adoptat şi un amendament care prevede că ”ziua alegerilor este duminica iar alegerile au loc cu cel mult 3 luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”.

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a criticat, în plen, adoptarea unui proiect de devansare a alegerilor prezidenţiale în an electoral. ”PSD roşu şi PSD galben, v-aţi dat mâna să călcaţi în picioare democraţia. Modificaţi legile electorale în an electoral. Mai sunt aproape trei luni până pe 9 iunie şi nimeni nu ştie ce vreţi să faceţi cu legea şi cu comasarea. Aţi dat declaraţii, nu avem nicio lege în vigoare. Vă bateţi joc de dreptul oamenilor de a alege şi de a fi aleşi doar pentru nişte mici avantaje politice şi electorale”, a spus Ionuţ Moşteanu de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Liderul deputaţilor USR a mai susţinut că singurul lucru bun din această devansare a prezidenţialelor este că România va scăpa cu două luni înainte de cel mai leneş preşedinte pe care l-a avut vreodată.

 

”Vreţi să faceţi o manevră cu prezidenţialele şi să faceţi campania în august, când toată lumea e la munte, la mare şi oamenii se odihnesc după un an de muncă şi vreţi să mutaţi campania pentru prezidenţiale în august ca să-l faceţi pe Ciolacu preşedintele României. Cătălin Drulă va fi preşedintele României, indiferent ce combinaţii faceţi voi. Singurul lucru bun din această devansare a prezidenţialelor este că România va scăpa cu două luni înainte de cel mai leneş preşedinte pe care l-a avut vreodată. Klaus Iohannis este cel mai mare turist, întâiul turist al ţării, omul care şi-a bătut joc de aşteptările şi speranţele a milioane de români, omul pentru care milioane de români au ieşit în stradă să-i scape de PSD, omul care a dat România pe mâna PSD-ului”, a declarat Moşteanu.

Ce prevede Constituţia

Articolul 83 din Constituţie prevede că mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales. Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *