Caz GRAV în învățământul românesc. Două profesoare au lăsat o fetiță singură pe aeroportul din Lisabona

M

Un incident bizar a ajuns în atenția publicului. Două profesoare din Jibou au lăsat o fetiță singură pe aeroportul din Lisabona, pentru că „nu mai voiau să plătească încă un bilet în plus”.

O elevă de doar 14 ani de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Jibou a trăit clipe de coșmar după ce a fost abandonată chiar de profesoarele ei pe aeroportul din Lisabona. Totul s-a petrecut la începutul lunii mai, în cadrul unui proiect Erasmus, scrie salajulliber.ro.

Ținând cont că în Portugalia nu toate restricțiile au fost ridicate, elevele și profesoarele trebuiau să prezinte la îmbarcare un test COVID negativ. Din păcate, rezultatul testului fetei de 14 ani nu a mai ajuns la aeroport și nici nu putea ajunge în timp util. Așa că cele două profesoare, una de desen și cealaltă de fizică, împuternicite cu hârtie notarială de către părinți, au decis să plece din Lisabona și să o lase pe fetiță în aeroport, pentru a nu pierde biletele de avion deja cumpărate. Acestea i-au lăsat fetei 40 de euro pentru a-și putea plăti un nou test COVID și pentru a-și cumpăra mâncare, încurajând-o sa fie puternică pentru că ele au încredere în ea că se va descurca și singură, spun oficiali de la unitățile de învățământ implicate, notează sursa citată.

Femeile nu s-au gândit nici măcar să anunțe părinții fetei. Aceștia au fost șocați să afle ce s-a întâmplat abia în momentul în care copila a sunat acasă să întrebe cum se completează datele pe un formular pentru îmbarcare. Salvarea a venit din partea unui cadru didactic din Portugalia, care a ajuns în cele din urmă la aeroport și a ajutat-o pe fată să urce în avionul de România.

„Știm de situația de la Jibou. Am deschis o anchetă în ceea ce privește cele două profesoare. Este regretabil. Fetița a rămas pe aeroport în Lisabona, iar cele două profesoare s-au îmbarcat în avionul spre România. Între timp au vorbit cu o profesoară din Portugalia să meargă să stea cu fetița. Dacă ma întrebați pe mine, rezolvarea era simplă, dacă sunt două profesoare și trei copii, una putea sta cu fetița în Portugalia și cealaltă să vină cu celelalte două fetițe în România. Nu au vrut această rezolvare pe motiv că nu mai voiau să plătească încă un bilet de avion în plus, ceea ce nu este normal”, a declarat Vasile Bulgărean, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj.

Poliția s-a autosesizat și a deschis un dosar penal

„Urmare a articolului publicat în presă, polițiștii Biroului Siguranță Școlară s-au sesizat din oficiu pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Cercetările în dosar se efectuează sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou”, transmite IPJ Sălaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *