CEMACON câștigă un grant de 473000 euro din fonduri norvegiene pentru un parc fotovoltaic

 

CEMACON a câștigat un grant în valoare de 473 000 euro, reprezentând 44.93% din cheltuielile eligibile ale proiectului său de energie regenerabilă Cemacon Green Energy Farm, în valoare de 1 052 856 Euro, a cărui implementare va începe în toamna acestui an.

Parcul fotovoltaic va avea o putere instalată de peste 1MWh, cu un sistem format din 2198 panouri fotovoltaice (455 Wp) și 18 invertoare de 50 kW, iar reducerea emisiilor de CO2 este estimată la -299 tone CO2/an. Economiile financiare ale companiei în urma trecerii pe energia regenerabilă asigurată de acest parc vor fi de aproximativ 165.000 Euro/an.

Finanțatorul, International Development Norway – o organizație norvegiană cu peste 20 ani de experiență în proiecte internaționale pentru dezvoltarea de bune practici în domeniul eco‐business, este deja un partener de tradiție al CEMACON, sprijinind compania și în implementarea proiectului ”Investment in a new, eco-friendly ceramic coatings production line at CEMACON”, care presupune construcția unei noi fabrici de produse ceramice, dezvoltând astfel premisele unei noi linii de business, pentru toți cei care își doresc mai mult stil sau personalitate de la locuințele lor. Pentru construcția noii fabrici, CEMACON a contractat firme din zona Sălajului, care generează la rândul lor locuri de muncă local.

”Ne-am încadrat pe o traiectorie solidă spre un veritabil eco-business în sectorul producției de materiale de construcții.

Tocmai am aniversat un an de la implementarea centralei de cogenerare pe platfoma industrială CEMACON din Recea – un proiect de anvergură în urma căruia beneficiem de optimizarea consumurilor și a costurilor energetice (centrala asigură până la 64% din energia electrică consumată), cu un semnificativ impact pozitiv asupra mediului: amprenta de carbon s-a redus cu 2.700 tone CO2/an, echivalentul emisiilor anuale a 900 de case.

Suntem cel mai flexibil și eficient energetic producător de blocuri ceramice din regiune, iar într-un an vom atinge un grad foarte ridicat de independență energetică, reducând în același timp emisiile de CO2”, a declarat Daniel Șologon, CEO CEMACON.

CEMACON, companie românească înființată în 1969, este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc şi liderul pieței de zidărie din Transilvania. Compania, care operează două platforme industriale în Sălaj și patru linii de producție – două de cărămidă, una de blocuri ceramice umplute cu vată și una de buiandrugi, este recunoscută ca un angajator de top, oferind condiții de muncă și pachete de beneficii foarte apreciate pentru cei aproape 300 de angajați.

Printre cele mai importante investiții din ultimii ani se numără montarea și punerea în funcțiune a liniei de umplere cu vată bazaltică a blocurilor ceramice și implementarea centralei de cogenerare de înaltă eficiență energetică, centrală care asigură 64% din consumul de energie electrică de la fabrica din Recea. Iar pentru 2022 au anunțat un buget de investiții de peste 22 milioane de euro.

În cadrul procesului de producție, la CEMACON se recupează toate deșeurile și se reintroduc în fluxul tehnologic, precum și se încorporează în rețetă diverse materiale pentru care se asigură reciclarea prin procesul de producție.

Viziunea companiei pe termen lung prevede axarea pe principiul parteneriatului în dezvoltare locală: materii prime românești, forță de muncă din zonă, impozite plătite local și reinvestiții tot pentru dezvoltarea economiei locale și a comunităților din care fac parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *