Centrul de Informare și Promovare Turistică Zalău: În pași de primăvară, pe Valea Barcăului

În ziua de 20 a lui florar, vom porni în excursie pe traseul Zalău – Subcetate – Valcău de Jos – Lazuri – Tusa – Rezervația naturală Tusa – Barcău, cu întoarcere în Zalău, un traseu cu durata de aproximativ 8 ore. Cum ne este obiceiul, încercăm să ne desfătăm mai multe simțuri și simțăminte, să ne bucurăm atât de istoria, natura, cât și de tradițiile locurilor, în special, cele mai puțin cunoscute din Țara Silvaniei.
La 550 de ani de când Zalăul a primit statutul de oraș – târg, „oppidum Zilah”, acordat de către Matei Corvin, regele Ungariei și Boemiei, se cuvine să sărbătorim și să cunoaștem istoria mai puțin știută a Zalăului. Din șirul activităților organizate cu acest prilej de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, noi vom vizita expoziția temporară „Din tradiția urbană a Zalăului. Breslele”, o tradiție prezentă în Zalău timp de două veacuri, care și-a pus amprenta în dezvoltarea urbană a Zalăului.
Din Zalău ne îndreptăm spre sud –vestul județului, pe Valea Barcăului, și vom poposi la poalele Munților Plopiș, unde, în secolul XIII, în hotarul localității Subcetate, se înălța, pe dealul Plai, cetatea regală Valcău. Condusă de castelani regali de-a lungul celor aproape patru sute de ani de folosință, Cetatea Valcău a intrat în posesia câtorva familii nobiliare, cea mai cunoscută fiind familia Bánffy-Losonczi. Deși astăzi, pe culmea dealului, găsim doar ruinele Cetății Valcău, istoria locului așteaptă să fie descoperită.
Acest colțișor al Țării Silvaniei poate fi considerat arealul cu cele mai multe tradiții bine păstrate până în prezent. Astfel, ne vom încânta privirea și sufletul cu povestea caselor tradiționale albastre din Valcău de Jos, iar apetitul ne va fi stăvilit în gospodăria domnului Eugen Nicolae, producător de diverse sortimente de palincă, în localitatea Lazuri.
În localitatea Tusa vom vizita Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, datată din secolul XVIII și moara de apă a Găvrilii Florii, singura moară funcțională din Sălaj.
Încheiem excursia cu o drumeție scurtă spre Izvoarele Barcăului, în rezervația naturală Tusa – Barcău, unde natura „pictează” spectaculoase peisaje și unde noi încercăm să ne încărcăm cu energie și pace sufletească.
Recomandăm încălțăminte adecvată drumețiilor, având în vedere parcurgerea pe jos, spre unele dintre obiectivele acestui traseu.
Această acțiune este organizată de Primăria municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.
Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 38 lei, degustare de 15 lei și taxa de intrare la muzeu, în valoare de 12 lei/adult, 3 lei/copil, 6 lei/pensionar. Excursia va fi organizată pentru un grup de 35 de persoane. Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 18 mai 2023.
Program:
ora 09:15 – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – Expoziția temporară „Din tradiția urbană a Zalăului. Breslele”
ora 10:15 – Plecare din Zalău
ora 11:40 – Ruinele Cetății Valcăului din Subcetate, comuna Valcău de Jos
ora 12:15 – Casele albastre din Valcău de Jos
ora 13:15 – Producător de pălincă din Lazuri, comuna Valcău de Jos
ora 15:00 – Biserica de lemn din Tusa, comuna Sâg
ora 15.30 – Moara de apă a Găvrilii Florii din Tusa
ora 16:15 – Rezervația naturală Tusa – Barcău – Izvoarele Barcăului
ora 17:00 – Întoarcere în Zalău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *