Centrul de zi pentru copii inaugurat recent la Mirşid, oferă servicii gratuite de tip after-school

Odată cu începerea noului an școlar 2021-2022, Primăria Comunei Mirșid oferă pentru 24 de copii servicii gratuite la centrul de zi construit cu fonduri europene. Pe lângă activităţile pe care le vor desfăşura după orele de la şcoală, copiii vor primi şi o masă caldă


Conducerea Primăriei Mirşid acordă o atenţie sporită sistemului învățământ, iar începând cu data de 14 septembrie pune la dispoziţie copiilor din comună un centru de zi de tip after-school, ultramodern, dotat la ultimele standarde, cu spații adecvate pentru diverse activități educative atât la interior, cât și un parc de joacă în curte.

La evenimentul organizat odată cu inaugurarea investiției au fparticipat primarul Călin Bereschi, viceprimarul Ovidiu Bodea, secretarul comunei Liviu Buzure, preotul din localitatea Mirşid – Ioan Ciutre, dar şi directorul Şcolii Gimnaziale din Mirşid, Marius Paşca.

”Este o investiţie de 850.000 de lei, finanţare asigurată în cea mai mare parte din fonduri europene. Lucrarea a fost cuprinsă într-un proiect integrat pe care noi l-am conceput încă din anul 2009. Lucrarea a început în 2015, a durat trei ani, iar în 2018 s-a recepţionat. Am încercat să îl punem centrul în funcţiune, dar din cauza unor constrângeri financiare şi a blocării posturilor nu am reuşit decât într-un târziu să angajăm asistentul social cu studiile necesare. Prin grija lui şi documentaţiile făcute am reuşit să obţinem şi autorizaţia de funcţionare”, a spus primarul Călin Bereschi.

Centrul de zi se adresează atât copiilor care provin din familii vulnerabile, cât şi copiilor a căror părinţi nu au timp suficient să se ocupe de cei mici din cauza programului la locul de muncă. Toate serviciile sunt gratuite, iar copiii vor petrece aproximativ patru ore pe zi la centru unde vor primii  din partea Primăriei Mirșid o masă caldă.

 

”Activităţiile sunt gratuite, iar noi ne asigurăm de întreţinerea acestui spaţiu, de asigurarea căldurii pe timpul iernii şi vom oferi şi o masă pentru copii. Încercăm să fim o gazdă primitoare pentru toţi, atât pentru cei care au situaţii mai precare, dar şi pentru cei care îşi doresc mai mult, însă părinţii lor au timp redus pentru ei din cauza serviciului. Dacă cumva vor fi mai multe cereri şi o serie nu va fi suficientă, noi vom încerca să găsim o variantă să împărţim copiii în două serii”, a precizat primarul Bereschi.
La centrul de zi lucrează patru persoane, dintre care un educator. Asistent social-coordonator este Ioana Cozmacea care s-a declarat încântată că faptul că centrul a devenit funcţional. Cei mici vor primii sprijinul necesar şi vor fi supravegheați în realizarea temelor, de acţiuni de socializare şi de petrecere a timpului liber. Cei 24 de copii au vârste cuprinse între 6 şi 11 ani.

 

Scopul serviciului este acela de a dezvolta şi a promova activităţi specifice vârstei, nivelului de pregătire şi interesului personal al copilului, aflat în situaţie de risc, în vederea creşterii calităţii acestuia, integrării în mediul socio-educativ, precum şi prevenirii abandonului şcolar şi instituţionalizării.

Printre principalele activităţi şi servicii oferite în cadrul centrului sunt activităţi instructiv-educative, de dezvoltare a abilităţilor şi disponibilităţilor cognitive, afectiv-relaţionale şi social-adaptative.


Se lucrează la reţeaua de canalizare în satele Popeni și Mirșid

Unul dintre cele mai mari proiecte derulate pe raza comunei Mișid a fost câștigat prin PNDL 2 și are o valoare totală de 13 milioane lei pentru rețea de apă și canalizare în Popeni și Mirșid.

Fonduri europene pentru un teren de sport la Moigrad

Prin GAL ”Samus Porolissum” Primăria Mirșid a obținut o finanțare de 50.000 de euro, pentru construirea unui teren de sport cu gazon sintetic. Administrația locală a suplimentat bugetul cu încă 60.000 de euro.

Modernizarea şcolii din Mirşid cu bani de la Guvern

Tot prin PNDL, Primăria Mirşid a mai câştigat un proiect pentru modernizarea şcolii din Mirşid. Din cauza faptului că la prima licitație nu s-a prezentat niciun constructor, Primăria Mirșid a îmbunătățit proiectul și urmează să-l scoată din npu la licitație.

Continuă lucrările de modernizare și asfaltare a străzilor – 11 km

În anul 2020, în Fundătură s-a asfaltat şi drumul, printr-un proiect european. Prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI ”Valea Sălajului”,  în cursul anului 2020, în cartierul Fundătură s-a asfaltat drumul principal cu bani europeni. Valoarea proeictul este de 1 milion de euro. Sa asfaltat 8 km în satele Mirşid și Firminiș, iar diferența în satele Popeni şi în Moigrad.

Proiecte de viitor

– Fiecare sat va avea câte o capelă în următorii 4 ani
– Extindere reţea de apă şi canalizare, în Mirşid şi Firminiş
– Proiect pentru canalizare în satul Moigrad
– Proiect pentru reabilitarea sistemului de iluminat public

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *