Cercetat în două dosare penale, fostul edil al Jiboului, Eugen Bălănean, scapă basma curată

După ce ani de zile de cercetări și după ce a fost arestat și pus sub control judiciar, fostul primar al Jiboului, Eugen Bălănean, a fost achitat definitiv Curtea de Apel Cluj în ultimul proces penal. Deși inițial magistrații băimăreni l-au condamnat la peste 1 an de închiasore cu suspendare, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitvă prin care încetează practic procesul.

Sentința pe scurt Curtea de Apel Cluj: „desfiinţează sentinţa penală atacată în ceea ce priveşte constatarea incidenţei prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunea de purtare abuzivă prev. de art. 296 alin. 1 C.p. şi pronunţând o hotărâre în aceste limite: În temeiul art. 396 alin. 6 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului BE, pentru comiterea infracţiunii de purtare abuzivă prevăzută de art. 296 alin. 1 Cod penal (punctul 5 de la secţiunea <În drept> din rechizitoriu, fapta din 24.05.2014). Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, se arată în Hotărârea 386 din 16 martie 2021.

Bălănean – din celulă, spre libertate

Reamintim că în acest ultim dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus pe 11 mai 2015 reţinerea pentru 24 de ore a lui Eugen Bălănean, fotul primar din Jibou. Bălănean a fost plasat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj. Apoi, Bălănean a fost ba arestat la domiciliu, ba sub măsura controlului judiciar. Pe 11 mai 2015 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Eugen Bălănean pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie, o infracţiune de conflict de interese şi o infracţiune de purtare abuzivă, în total cinci capete de acuzare. Până la data de 11 mai 2016, Bălănean a avut obligaţia de a nu părăsi limitele teritoriale ale României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *