Ciolacu amenință că PSD va părăsi guvernarea dacă PNL îi mai critică pe pesediști

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a amenintat marti seara ca PSD va parasi coalitia de guvernare daca PNL ii va ataca pe pesedisti in legatura cu refuzul acestora de a sustine certificatul verde. „PSD nu se cramponeaza de aceasta guvernare, eu nu voi intra impreuna cu colegii intr-o astfel de abordare intr-o coalitie cum a functionat PNL cu USR”, a spus Ciolacu.

„Ce este greu, faptul ca PSD si-a asumat ministerele, cele mai complicate, cum ar fi Ministerul Sanatatii. Nu e depasita pandemia, cum au spus unii. Vad o schimbare totala de abordare, promisa de PSD, in ce priveste relationarea cu romanii.

Domnul Rafila a venit cu o noua abordare, una stiintifica, nu o abordare dura. Daca nu incercam sa recastigam credibilitatea romanilor, nu vom reusi sa depasim aceasta pandemie. Este evident ca va trebui sa invatam sa traim cu acest virus.

Domnul Rafila venit cu o propunere de lege Stop Covid, fundamentata stiintific, ca sa stopam presiunea pe zona sanitara. Nu s-a ajuns la forma cea mai buna, au existat si discutii, cat mai este de constitutional sau neconstitutional, cat de eficient sau neeficient, anumite masuri trebuie luate.

Eu nu cred in certificatul verde ca un singur instrument, nu trebuie sa punem presiuni pe romani sa se vaccineze. Legea prevedea obligativitatea vaccinarii medicilor, ceea ce noi nu suntem de acrod. Sunt si mai multe alte masuri.

In coalitie nu am ajuns la un consens in ce priveste certificatul verde, nu suntem de acord cu varianta PNL de a obliga medicii sa se vaccineze. (…) Eu sper ca presiunea pe sistemul sanitar sa fie la fel de mare ca in calul patru. (…) Este cam tarziu sa mai intervenim pentru acest val cinci”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu a amenintat apoi ca PSD va pleca de la guvernare, comentand declaratiile deputatului PNL Marilen Pirtea.

„Romanii nu mai aveau nicio incredere in sistemul de sanatate dupa o guvernare de dreapta. PSD nu se cramponeaza de aceasta guvernare, eu nu voi intra impreuna cu colegii intr-o astfel de abordare intr-o coalitie cum a functionat PNL cu USR. PSD isi va vedea de drumul lui, ne intoarcem la votul romanilor”, a mai spus Ciolacu.

Deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea a acuzat marti ca Rafila este inconjurat de o puternica factiune din PSD care se opune introducerii Certificatului StopCovid pentru exercitarea activitatilor profesionale.

„Sunt si politicieni care confunda gandirea critica si experienta complexa cu aplicarea cameleonica a unui dublu sau chiar triplu limbaj. Ministrul Rafila este inconjurat de o puternica factiune din PSD care se opune introducerii Certificatului StopCovid pentru exercitarea activitatilor profesionale.

Din aceasta cauza, la scurt timp dupa ce a ajuns ministru, domnul Rafila a schimbat tonul, se exprima tot mai nuantat, aproape de limita renuntarii la ideea de Certificat SopCovid. Este un motiv semnificativ pentru care premierul Nicolae Ciuca a luat decizia de a nu adopta HG pentru introducerea Certificatului StopCovid, aratand ca dezbaterea si votul din Parlament va aduce o certa clarificare asupra sustinerii deschise pentru adoptarea legislatiei Certificatului StopCovid.

PNL este categoric pentru introducerea Certificatului SopCovid, o masura adoptata in mai multe state europene, cu grade diferite si maniere specifice de implementare. Libertatea personala, mai ales in privinta deciziei vaccinarii, garantata constitutional, nu poate sa primeze si sa impieteze asupra dreptului la munca al celorlalti. Cand conditiile de munca implica multe obligatii foarte specifice, contextualizand un set de obligatii profesionale, intre care se afla si obligatia de a proteja sanatatea celorlalti, atunci, pe langa libertatea individuala de a apela sau nu la vaccinare, devine foarte importanta si obligatia profesionala de a asigura protectia colectiva a sanatatii. Despre asta e vorba atunci cand se dezbate introducerea Certificatului StopCovid in mediile profesionale”, a scris Marilen Pirtea, marti pe Facebook.

Deputatul PNL a mai spus ca „pana cand reusim sa adoptam in Parlament legislatia Certificatului StopCovid, iata ca asistam la prologul valului 5, cu aproape 4.000 de infectari in ultimele 24 de ore, a doua zi consecutiva in care se dubleaza numarul de infectari cauzate de COVID-19”.

„In calitate de parlamentar ce apartine arcului guvernamental, prin grupul PNL de la Camera Deputatilor, ii solicit domnului ministru Rafila sa se exprime categoric in favoarea depolitizarii complete a deciziei asupra motivarii pentru introducerea Certificatului StopCovid, lasand Institutului de Sanatate Publica si Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sanatatii rolul de a se exprima public, pe baza de argumente stiintifice.

Asteptam din partea Ministrului Sanatatii sa prezinte in Parlament, comisiilor de specialitate si plenului legislativului, setul de argumente si concluzii stiintifice pe care ISP si Comisia de Epidemiologie din MS le pot formula in legatura cu adoptarea Certificatului StopCovid. Acest demers este absolut necesar pentru a elimina pericolul abordarii politice a unei situatii legate de sanatatea publica, care nu ar aduce decat paralizarea dezbaterii, odata cu radicalizarea opiniilor parlamentare in legatura cu un subiect prin excelenta stiintific si medical”, a completat liberalul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *