„Coaseți-vă propriul costum popular” – este programul de păstrare a tradiției din județul Sălaj

Având în vedere marele interes suscitat de prima ediție, a avut loc pentru a doua oară evenimentul „Coaseți-vă propriul costum popular” – este un proiect derulat la nivel județean și ajuns de această dată în orașul Cehu Silvaniei. La prima ediție au fost realizate 22 de piese de costum popular, iar în cadrul celei de a doua ediții, au fost realizate alte 31 de piese.

Vasvári Mária, președinta Organizației de Femei UDMR Cehu Silvaniei, a declarat în ziua de încheiere a programului: „Atunci când mi s-a cerut să implementez și să coordonez proiectul în Cehu Silvaniei, am avut rețineri pentru că știam că acest lucru necesită multă muncă.”

Soțul doameni a fost alături de ea tot timpul, susținând-o și încurajând-o în toate. După primele zile pline de îndoieli, văzând dăruirea, sârguința și priceperea doamnelor, succesul proiectului era garantat, și chiar dacă erau „croitorese” începătoare, acestea știau că hainele tuturor vor fi perfecte și vor fi purtate cu mândrie.

Doamna directoare Szigyártó Krisztina a sprijinit proiectul, aducându-și o contribuție semnificativă la reușita lui. În final le-a mulțumit doamnelor pentru dăruire, iar față de doamna Szász Irénke și-a manifestat recunoștința pentru ajutorul dezinteresat oferit.

Cu ocazia prezentării cosumelor populare realizate, deputatul Seres Dénes a declarat: „Consider că activitățile Organizației de Femei și ale tinerilor sunt exemplare, deoarece împreună creează ceva foarte frumos și de durată, iar cosmuele populare traditionale sunt purate cu mândrie de sărbători și la diferite ocazii”.

„Vom continua acest proiect care se bucură de un mare succes. Până în prezent au fost realizate peste 1.600 de ținute și dorim să continuăm această tradiție care unește comunitățile locale”, a spus președintele UDMR Sălaj.

Senatoarea Kovács Irénke , președintele Organizației de Femei a UDMR Sălaj, a subliniat: Costumul național își îndeplinește rolul atunci când este purtat. Le-am felicitat pe doamnele care poartă cu mândrie costumele realizate cu propriile mâini. Proiectul este important nu doar în păstrarea tradițiilor, ci și formarea spiritului de echipă. 

Primarul Bálint Ervin a declarat: „Principalul obiectiv al UDMR este să cultive și să transmită tradițiile și cultura. Doamnele din Cehu Silvaniei și-au adus o contribuție importantă în realizarea acestor obiective. Prin activitățile lor au readus în actulitate costumele populare purtate de bunicile și străbunicile lor. În acele vremuri, doamnele îmbrăcate în costume populare torceau, țeseau și coseau, iar doamnele din ziua de astăzi încearcă să ducă mai departe aceste obiceiuri. Aceste ocazii erau prilejuri pentru tineri să se întâlnească, să lege prietenii finalizate în unele cazuri cu căsătorii. Consider că doamnele care poartă aceste costume populare sunt parcă și mai frumoase”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *