Comuna Dobrin face performanță în administrație cu primarul Bogdan Ferenc Istvan


Comuna Dobrin este compusă din 7 localități Deleni, Doba, Dobrin (reședința), Naimon, Sâncraiu Silvaniei și Verveghiu. Conform ultimului recensământ comuna are o populație de aproximativ 1700 de locuitori.

Principalele atracții turistice din Dobrin 

 1. Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Doba, construcție Secolul al XVII-lea, monument istoric
 2. Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Dobrin, construcție 1720, monument istoric
 3. Casa memorială „Marton Gyula”
 4. Situl arheologic de la Sâncraiu Silvaniei
 5. Situl arheologic de la Naiom

Comuna Dobrin este condusă de primarul Bogdan Ferenc Istvan, aflat la al doilea mandat. Bogdan Ferenc are 49 de ani, este căsătorit și are doi copii. De profesie este mecanic mașini și utilaje, iar înainte de a intra în politică a lucrat ani buni în mediul privat.

La alegerile din septembrie 2020, Bogdan Ferenc Istvan a câștigat alegerile cu un scor de 72% din voturile valabil exprimate, un rezultat în creștere față de alegerile locale din 2016.

„Sunt onorat de încrederea primită de la cetățeni pentru al doilea mandat de primar. Nu este o onoare mai mare decât cea de a lucra în slujba cetățenilor și o voi face cu drag în continuare pentru că pentru mine cetățeanul este partenerul meu, prietenul meu.

Câștigarea alegerilor locale de anul trecut cu un scor foarte bune este rezultatul primului mandat în care am demonstrat că și o comună mică se poate dezvolta prin atragerea de fonduri europene și investiții cu fonduri guvernamentale. Mulțumesc pe această cale  încă odată tuturor cetățenilor care au avut încredere în mine și echipa mea, și ne-au acordat votul pe 27 septembrie 2020″, a declarat primarul Bogdan Ferenc

Noul Consiliu Local Dobrin este format din 11 consilieri locali – 9 consilieri UDMR, 1 consilier PSD, 1 consilier PNL.

Viceprimarul ales din rândul consilierilor locali a fost Toth Alexandru, care se află la al patrulea mandat de vice. Toth Alexandru are 54 de ani, este căsătorit și are doi copii. De profesie este electrician.

Viceprimarul Toth are în responsabilitate managementul proiectelor de investiții, buna gospodărire a comunei, urbanism și gestionarea problemelor de mediu, etc.

„Mă bucur să fac parte din echipa domnului primar, iar împreună cu colectivul din Primăria Dobrin vom realiza toate proiectele prezentate în campania electorală. Faptul că am fost reales viceprimarul comunei mă onorează, dar totodată mă responsabilizează și promit să fiu același om implicat pentru rezolvarea problemelor comunității”, a declarat viceprimarul Toth Alexandru. 

Cetățenii se bucură de milioanele atrase pentru investiții din fonduri europene

Primul mandat de primar a lui Bogdan Ferenc Istvan a fost startul pentru dezvoltarea comunei Dobrin, deoarece comuna a beneficiat din plin de fonduri europene atrase din exercițiul financiar european 2014 – 2020. 

 1. Prin ADI Valea Sălajului 4 comune printre care și Dobrin au atras 4 milioane de euro pentru modernizarea și asfaltarea a 50 de kilometri de drumuri, din care 11 kilometri de străzi au fost asfaltați în comuna Dobrin. Proiectul este realizat 90%.
 2. Pe măsura 7.6 comuna Dobrin a atras 450.000 euro din fonduri europene pentru reabilitarea a trei cămine culturale dintre care: căminele din Doba și Verveghiu sunt deja finalizate, iar căminul cultural din Sâncraiu Silvaniei se află în proces de licitație.
 3. Tot cu fonduri europene s-au asfaltat și pietruit 7,2 kilometri de drumuri agricole.
 4. Capela mortuară din Dobrin a primit o finanțare de 56.000 euro din fonduri europene. Stadiul lucrărilor este de 60% finalizat.
 5. Din bugetul local s-a construit o capelă mortuară în localitatea Doba.
 6. Proiectul de introducere a rețelei de apă și canalizare în valoare de 4,9 milioane lei, este finalizat și se află în procedură de predare către Compania de Apă Zalău. În cadrul proiectului s-au realizat 11 kilometri de rețea de apă și 10 kilometri de rețea de canalizare.
 7. Reabilitarea, modernizarea și dotarea Școlii din Dobrin, proiect în valoare de 1,7 milioane lei a fost finalizat.
 8. Cadastrarea sistematică a imobilelor gratuit
 9. Primăria a finalizat un Stidiu de Fezabilitate pentru introducerea rețelei de gaz metan în comună.
 10. Reabilitarea acoperișului de la Școala din Sâncraiu Silvaniei din bugetul local.

Toate străzile din intravilanul comunei Dobrin sunt asfaltate, au șanțuri betonate, semnalizare rutieră adecvată, acostamente îngrijite. Rețeaua de apă a fost extinsă în toate localitățile la fiecare gospodărie. Excepție fac parte câteva cătune pentru care Primăria Dobrin a depus un nou proiect de asfaltare a drumurilor, proiect care se află la CNI.

„Deși nu a fost ușor, anul acesta am reușit să finalizăm mai multe proiecte importante care vor crește calitatea vieții în comuna Dobrin. Am reușit să punem la punct rețeaua de drumuri, să introducem apa și canalizarea, obiective foarte importante pentru locuitorii comunei noastre. În acești ani am reușit cu fonduri europene să punem la punct mare parte din clădirile publice funcționale – cămine culturale, școli.

Deși suntem o comună mică cu un buget mic și cu o populație răspândită în 7 localitîți, nu este ușor să răspunzi la toate probleme cetățenilor, dar ne-am străduit să dirijăm investițiile în mod echilibrat pentru toți cetățenii. Suntem o echipă dornică de performanță și vom continua să atragem fonduri pentru investiții noi pentru a oferi servicii publice de calitate în toate satele în mod egal”, a transmis primarul Bogdan Ferenc

Lista de proiecte pentru viitor este bogată în investiții importante

Comuna Dobrin își propune să atragă sume importante din viitorul exercițiu financiar european 2021-2027, dar și sume din programele naționale de investiții cum ar fi PNDL 3 sau prin CNI.

Proiecte de investiții depuse spre finanțare la Compania Națională de Investiții: 

 1. Reabilitare cămin cultural Naimon
 2. Reabilitare cămin cultural Deleni
 3. Construire capelă mortuară Doba Mare
 4. Construire capelă mortuară Sâncraiu Silvaniei
 5. Construire teren sintetic de fotbal Verveghiu
 6. Asfaltare drumuri spre cătune
 7. Reabilitarea sediului de primărie

Proiecte pregătite pentru a fi depuse spre finanțare europeană sau guvernamentală

 1. Strategia de dezvoltare 2020 – 2027
 2. Introducere rețea de gaz metan
 3. Refacere covor asfaltic pe toate drumurile comunale
 4. Continuare cadastrare sistematică a imobilelor gratuit

„Ne vom continua munca cu aceiași dăruire și vom acționa doar în slujba cetățeanului. Țintim fondurile europene și avem pregătite multe proiecte de investiții, iar odată ce axele de finanțare vor fi deschise cu siguranță vom beneficia de bani europeni. Îmi doresc ca tinerii, dar și cei plecați să se întoarcă cu drag acasă, pentru că Comuna Dobrin oferă condiții de locuit aproape ca al oraș”, a transmis primarul Bogdan Ferenc. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *