Comuna Pericei trece la nivelul următor: parc industrial, centru pentru vârstnici și încălzire termoficată

Comuna Pericei este condusă de primarul Boncidai Csaba, unul dintre cei mai performanți primari din județul Sălaj, și un exemplu de urmat pentru foarte mulți primari din întreaga țară. 

Boncidai Csaba a fost președinte al ACoR Sălaj, acum ocupând onorata funcție de consilier al președintelui ACoR România. În calitatea sa de membru ACoR, Boncidai Csaba participă activi la diverse acțiuni menite să îmbunătățească viețile primarilor, și implicit a cetățenilor care locuiesc în mediul rural.

Primarul Boncidai Csaba este formator în cadrul unui proiect derulat de ACoR România pe fonduri norvegiene, program prin care predă administrație altor primari aflați la primul mandat.


Comuna Pericei este una dintre cele mai dezvoltate UAT-uri din mediul rural al județului Sălaj, unde infrastructura rutieră, reabilitarea şi modernizarea instituţiilor publice sau înfiinţarea reţelelor de apă şi canalizare sunt doar o normalitate.

Primarul Boncidai Csaba consideră că acestea sunt doar o primă etapă de dezvoltare a unei comunităţi. În viziunea şi strategia autorităţilor locale de la Pericei, următorul nivel pe care  se va pune accentul va fi oferirea de noi servicii cetățenilor pentru ca aceștia să beneficieze de o viață mai bună.


Parcul industrial pe 20 de hectare, proiect în colaborare cu Guvernul României

Administrația locală face pași importanți pentru înființarea unui parc industrial unde să aducă firme serioase pentru a oferi locuri de muncă bine plătite. Pentru acest deziderat, primarul Boncidai Csaba, împreună cu Consiliul Local au emis o Hotărâre de Consiliu Local prin care cere Guvernului României cedarea unui teren în suprafață de 20 de hectare unde să fie amenajat un parc industrial.

Primăria a demarat deja mai multe discuții cu potențiali investitori dornici să vină în viitorul parc industrial.

Necesitatea? În apropiere de Pericei, la Șimleu, funcționează trei licee unde sute de elevi învață diverse meserii, dar nu au oportunitatea de a se angaja și astfel sunt nevoiți să plece fie în străinătate, fie în județele limitrofe.

Prin această solicitare către Guvernul României, Primăria Pericei dorește ca cei 20 de hectare de teren aflat în proprietatea statului – Agenția Domeniilor Statului, să fie cedați cu titlu gratuit și să intre în folosința comunei cu scopul amenajării unui parc industrial care ar aduce bunăstare și dezvoltare zonei.

Centru de zi şi centru de terapie pentru vârstnici

Primăria Pericei are în vedere şi vârstnicii din comună, pe care de asemenea îi consideră o prioritate. De câţiva ani de zile, în comună funcţionează un Serviciu de Îngrijiri la domiciliu. Adminsitraţia locală nu îşi doreşte ca vârstnicii din comună să fie duşi la azil.

Primăria lucrează la documentația necesară construirii unui centru de zi și un centru de terapie, unde persoanele vârstnice să beneficieze de servicii de calitate. Biserica Reformată face echipă bună cu administrația locală și a donat terenul pe care se va construi acest nou centru de zi și terapie pentru vârstnici.

“Aşa văd eu societatea, cu vârstnicii în preajma copiilor. Ne dorim să înfiinţăm un centru de zi pentru cei de vârsta a treia, dar şi un centru de terapie. Am câștigat finanțarea pentru energie geotermală şi mi-aş dori să facem şi terapie acvatică, dacă apa se va preta şi va avea aceleaşi proprietăţi ca la Boghiş sau Broscărie”, spune primarul Boncidai Csaba.

Sistem termoficat de încălzire cu apă geotermală

Un proiect unic în județul Sălaj, și cel mai probabil unic chiar și la nivel național, este obținerea de energie geotermală (energie verde). Proiectul în valoare de 3,5 milioane de euri a fost seamnt de primarul Boncidai Csaba și este finanțat din fonduri europene pe POIM.

Concret, prin forarea a două puțuri apa termală se va capta într-o rețea de conducte și vor fi încălzite toate unitățile de învățământ din comună – școala, creșa, grădinița, afterschool, dispensarul uman, sediul Primăriei, biserici. Există posibilitatea ca pe traseul conductei să fie conectați și cetățenii care doresc un agent termic mai ieftin.

Din cele două sonde, apa va fi scoasă cu pompe de căldură pentru a accelera încălzirea agentului termic și care va fi distribuit în sistem termoficat. Rețeaua de conducte va avea o lungime de 1,3 kilometri.

„La începutul lunii mai am semnat contractul de finanțare pentru energei geotermală în valoare de 3,5 milioane de euro. Proiectul tehnic este finalizat, iar în prezent pregătim documentația necesară pentru procedura de achiziție în vederea execuției lucrărilor. Va fi prima localitate termoficată din județul Sălaj”, a transmis primarul Boncidai Csaba. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *