Comuna Rus și-a regăsit puterea de a se dezvolta cu primarul Aurelian Cozma

Comuna Rus din județul Sălaj este formată din trei sate: Buzaș, Fântânele-Rus și Rus (reședința). Comuna Rus este administrată de primarul Ioan-Aurelian Cozma care a revenit în funcție în octombrie 2020, după ce a mai condus comuna în mandatul 2004-2008.

Primarul Cozma Ioan Aurelian are 53 de ani, este căsătorit și are doi copii. Este de profesie manager și a absolvit studii superioare la Facultatea de Managment din Cluj-Napoca.

După trei ani din actualul mandat, primarul Aurelian Cozma vine în fața cetățenilor și prezintă principalele rezultate, proiectele aflate în implementare, dar și proiectele de viitor.

Modernizarea DJ 109E oferă o mobilitate crescută cetățenilor

Comuna Rus s-a schimbat mult în bine în ultimii ani. Încă de la intrarea în comună ești întâmpinat de un pod impunător reabilitat de Consiliul Județean prin Programul Anghel Saligny. Tot conducerea județului a reabilitat și asfaltat porțiunea de drum de 800 m până la limita UAT Rus.

Cele două mari localități – Rus și Buzaș – care sunt străbătute de drumul județean DJ 109E sunt impecabile, atât estetic, cât și din punct de vedere al infrastructurii. Reabilitarea drumului județean DJ 109E a însemnat foarte mult pentru comuna Rus. Proiectul pe fonduri europene a rezolvat problema mobilității, atât din punct de vedere al traficului rutier, cât și din punct de vedere al traficului pietonal. Pe toată lungimea drumului județean, în intravilanul localităților Rus și Buzaș, constructorul a realizat trotuare, marcaje rutiere impecabile, treceri de pietoni foarte bine semnalizate, șanțuri betonate, totul pentru confortul cetățenilor.

Meritul este al primarului Aurelian Cozma care a dezvoltat o relație foarte bună cu președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, astfel încât orice solicitare de îmbunătățire a proiectului de modernizare a DJ 109E a fost bine analizată și pusă în practică în beneficiul cetățenilor din localitățile Rus și Buzaș.

Centrele civice din Rus și Buzaș înfrumusețate din punct de vedere peisagistic

Comuna Rus a căpătat un aspect urban, mult peste ce oferă în acest moment orice altă comună din mediul rural. După ce drumul județean care străbate comuna a fost reabilitat, primarul Aurelian Cozma a continuat cu reamenajarea și înfrumusețarea centrelor civice din Rus și Buzaș. Canalizarea pluvială a fost introdusă în subteran, astfel că au fost create spații generoase de parcare, au fost create alei cu pavaj, spații verzi cu gazon și flori, au fost plantați arbori ornamentali, mobilier urban, iluminat public și rastele pentru biciclete.

Totodată, căminele culturale din localitățile Rus, Buzaș și Fântânele-Rus au fost reabilitate începând de la acoperiș nou, zugrăveli interioare, schimbarea tâmplăriei cu PVC, izolare termică și zugrăveli exterioare cu decorativă.

Sediul Primăriei Rus a fost și el reabilitat complet, modernizat și recompartimentat, astfel încât angajații, dar și cetățenii să beneficieze de condiții cât mai bune. S-a lucrat la acoperiș, zugrăveli interioare, izolare termică la exterior, tâmplărie din PVC, etc.

În spatele Primăriei s-a construit un hangar unde sunt adăpostite utilejele folosite la gospodăria comunală.

Capela mortuară din Buzaș a fost finalizată în cursul anului, astfel că pe raza comunei există în prezent două capele – la Rus și Buzaș.

Proiecte de investiții aflate în implementare:

1. Instalare panouri fotovoltaice la sediul Primăriei – fonduri europene prin GAL Valea Someșului

2. Extindere rețea de apă în comuna Rus – finanțare PNI Anghel Saligny

3. Eficientizare energetică Școala Gimnazială nr. 1 Rus – finanțare PNRR

4. Dotări cu mobilier și echipamente Școala Gim. nr. 1 Rus – finanțare PNRR în parteneriat cu CJ Sălaj

5. Achiziție microbuz electric – finanțare PNRR

6. Achiziție stații de încărcare autoturisme electrice (2 buc) – finanțare PNRR

Proiecte de investiții depuse în curs de evaluare:

1. Înființare parc fotovoltaic de 200 Kw

2. Centrală de cogenerare având combustibil biomasă pentru producerea de agent termic și energie eletrică – val. 5 milioane euro finanțare ADR N-v

3. Modernizare iluminat public în comuna Rus – finanțare 1 milion lei prin AFM

Olimpia Rus – mândria comunei în Liga a V-a, seria Est

Cu una dintre cele mai moderne baze sportive din mediul rural, echipa de fotbal a comunei – Olimpia Rus face performanță. La finalul turului de campionat Olimpia Rus se află pe primul loc cu 29 de puncte și are șanse foarte mari pentru promovarea în Liga a IV-a.

Primăria Rus are grijă atât de teren, cât și de baza sportivă unde sunt vestiarele, astfel încât jucătorii să beneficieze de cele mai bune condiții de antrenament.

Primăria Rus organizează o mulțime de evenimente menite să țină unită comunitatea

Pe lângă derularea și implementarea proiectelor de investiții, primarul Aurelian Cozma are grijă să ofere cetățenilor evenimente cultural-artistice și de divertisment cu diverse ocazii, după cum urmează:

Ziua Internațională a Copilului – 1 iunie

Concursul Pricesne Mariane la Mănăstirea Rus – 15 august

Cupa Prieteniei – competiție de fotbal – 15 august

Fii satului Buzaș / Fii satului Fântânele Rus – luna august

Sfințirea Monumentului Funerar al lui Andrei Frâncu – noiembrie

Concert de colinde – decembrie


Primarul Comunei Rus, Aurelian Cozma: „Avem o comună frumoasă. Am încredere că cetățenii vor aprecia munca depusă de noi și se bucură de fiecare realizare a noastră”

“Vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor pentru înțelegerea și răbdarea de care au dat dovadă pe perioada celui mai important proiect de investiții derulat pe raza comunei Rus, respectiv modernizarea DJ 190E. A fost un proiect major, care la final a rezolvat multe din problemele de infrastructură. Acum circulăm pe cel mai modern și frumos drum județean din Sălaj. 

Imaginea comunei și a localităților sa schimbat foarte mult în ultimii ani, din toate punctele de vedere. Am reabilitat căminele culturale, dispensarul uman și pus accent pe realizarea amenajărilor peisagistice a centrelor civice. Avem o comună frumoasă și vom continua să lucrăm pentru a oferi cetățenilor cele mai bune servicii publice. 

Am încredere că așa cum de altfel am avut și până acum, că cetățenii vor aprecia munca depusă de noi și ne vor susține în continuare în drumul nostru pentru dezvoltarea comunei Rus.

Având în vedere că se apropie Crăciunul și suntem la final de an, vreau să urez tuturor locuitorilor comunei Rus multă sănătate şi să se bucure cu drag de toate realizările pe care am reuşit să le facem şi pe care urmează să le implementăm pe teritoriul comunei.

Sărbători fericite tuturor, iar Anul Nou să fie mai bun și mai prosper pentru noi toți”, transmite primarul Comunei Rus, Cozma Ioan Aurelian.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *