Comuna Valcău de Jos, condusă de primarul ing. Roșan Ioan are stemă nouă

Comuna Valcău de Jos are o stemă nouă ce a fost aprobată de Guvernul României prin Hotărârea nr. 817 din 28 iulie 2021.

Noua stemă a comunei condusă de primarul ing. Roşan Ioan se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat.

În primul cartier, în câmp albastrul, se află un turn de cetate crenelat de argint cu intrare şi două ferestre negre, asuprit de o cruce de aur. În al doilea cartier, în câmp roşu, se află 6 prune de aur cu doiţa şi frunza dispuse 3:2:1: În al treilea cartier, în câmp roşu, se află o crenguţă de stejar de aur cu două ghinde şi trei frunze. În al patrulea cartier, în câmp albastru, se află un brâu undat de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificaţiile elementelor însumate:

Turnul de cetate face referire la Cetatea Valcăului din satul Subcetate, o construcţie din secolul al XIII-lea, monument istoric.

Crucea simbolizează credinţa creştină a localnicilor, în timp ce prunele semnifică activitatea specifică zonei, pomicultura, iar numărul prunelor indică numărul satelor componente ale comunei.

Crenguţa de stejar reprezintă bogăţia silvică a zonei.

Brâul undat reprezintă hidrografic localităţii, râul Barcău. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *