Conducerea Primăriei Meseșenii de Jos continuă dezvoltarea comunei și în mandatul 2020-2024

Primarul Alexandru Bercean a obținut al doilea mandat la conducerea Primăriei Meseșenii de Jos, după ce a câștigat alegerile locale din septembrie 2020. Alexandru Bercean este de profesie inginer și este cel mai tânăr primar din județul Sălaj. În primul mandat, Alexandru Bercean s-a ținut de cuvânt și a reușit o performanță remarcabilă, adică toate proiectele de investiții pe care le-a depus au primit finanțare.

S-au realizat foarte multe lucruri importante în perioada primului mandat 2016-2020 al primarului Alexandru Bercean. Începând de la modernizarea infrastructurii rutiere, rețea de apă, inclusiv atragerea de fonduri europene sau alte fonduri externe, toate aceste investiții au dus în final la creșterea calității vieții în Comuna Meseșenii de Jos.

Noul Consiliu Local Meseșenii de Jos este format din:

PSD – 4 consilieri / UDMR – 4 consilieri

PNL – 3 consilieri / PER – 1 consilier / ALDE – 1 consilier

În urma negocierilor politice s-a format o majoritate în Consiliul Local între PSD și UDMR, astfel că viceprimarul comunei a fost ales Kovacs Vasile UDMR.

Noul viceprimar al Comunei Meseșenii de Jos, Kovacs Vasile, este nou intrat în politică și aflat la primul mandat de consilier local. Are 58 de ani, este căsătorit și are doi copii. Kovacs Vasile este de profesie electrician și a lucrat timp de 38 de ani la Electrica.

„Am intrat în politică cu gândul să creștem comuna și să îmi pun la dispoziția comunității toată experiența acumulată în timp”, spune vicele Kovacs.

Primarul Alexandru Bercean i-a stabilit sarcini clare noului viceprimar cu care a început să colaboreze foarte bine în interesul comunității. Viceprimarul Kovacs Vasile este responsabil de buna gospodărire a comunei, de problemele de urbanism, fond funciar, dar și de salubritate.

Investiții terminate la finalul anului 2020

Iluminatul public inteligent cu corpuri de iluminat cu LED, este unul dintre cele mai importante investiții finalizate recent de Primăria Meseșenii de Jos. Grație acestui proiect promovat de primarul Alexandru Bercean, efectiv s-a triplat numărul de becuri de la 350 la circa 1000 de corpuri de iluminat montate în toate satele aparținătoare. Mai mult, primăria a avut grijă care pe fiecare stâlp de pe intravilan să fie montat câte un corp de iluminat. Proiectul a fost finanțat prin PNDL 2.

„Datorită acestei investiții costurile cu iluminatul public s-au redus cu 50%, chiar dacă am triplat numărul corpurilor de iluminat. Economia înregistrată la bugetul local este de aproximativ 5.000 de lei lunar. Un alt beneficiu important este creșterea siguranței cetățeanului, dar și o eficiență mai bună a traficului datorat calității sistemului de iluminat”, declară primarul Alexandru Bercean. 

Un alt proiect finalizat anul trecut este o investiție de 5,5 milioane de lei din fonduri europene „Modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Meseșenii de Jos”, în lungime totală de 5,5 kilometri de străzi și ulițe asfaltate în toate satele.

În cadrul acestui proiect au fost asfaltate și modernizate circa 15 străzi și ulițe de pe raza întregii comune. Lucrările au constat în: structură fundație drum, două straturi de covor asfaltic, rigole carosabile, șanțuri betonate, accese către proprietăți, ziduri de sprijin, consolidări drumuri, parapeți de protecție, semnalizare indicatoare rutiere și marcaj rutier.

„Ne bucurăm că am finalizat cu succes acest proiect foarte important pentru comuna noastră. Felicit constructorul pentru că a reușit să se încadreze în termenul de execuție. Pentru mandatul meu de primar, modernizarea infrastructurii rutiere rămâne o prioritate și vom continua investițiile în drumuri pentru a oferi cetățenilor o mobilitate cât mai bună”, spune edilul Alexandru Bercean.

Primăria Meseșenii de Jos a finalizat și lucrările de reabilitare și punere în siguranță a Centrului de zi din comună. Din bugetul local s-au alocat sumele necesare pentru reabilitarea clădirii care a fost afectată serios fenomenele meteo severe – grindină de mari dimensiuni. Lucrările au constat în schimbarea în totalitate a acoperișului, construire cameră tehnică, zugrăveli și finisaje interioare, schimbarea tavanelor, etc.

Lista cu proiectele aflate în execuție

1. PNDL 1 – Primăria Meseșenii de Jos a câștigat un proiect de alimentare cu apă a întregii comune. Au fost finalizate lucrările conform proiectului inițial, dar pentru a asigura necesarul de apă pentru satele Aghireș și Fetindia, primarul Alexandru Bercean a solicitat suplimentarea fondurilor pentru construirea a încă unui puț care va fi amplasat în Aghireș și va deservi localitățile Aghireș și Fetindia.

În cadrul proiectului au fost realizate două foraje/puțuri în localitățile Aghireș, respectiv Meseșenii de Sus. S-au construit 50 de kilometri de rețea de apă, dar și două bazine de stocare a apei. Dacă primarul obține suplimentarea fondurilor, cu acești bani se vor asfalta cei 2 kilometri de drum de acces spre bazin și se va achiziționa o stație de tratare a apei.

„Pentru fondurile solicitate am primit sprijinul dl viceprimar Kovacs Vasile și al dl deputat Seres Denes. Este un proiect care ne-a dat mari bătăi de cap și îmi doresc cât mai repede finalizarea lucrărilor, iar cetățenii să se poată bucura de această investiție”, a declarat primarul Alexandru Bercean. 

Primăria Meseșeni mai are în derulare două proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere și sunt cuprinse lucrări de asfaltare a unui număr total de 23 de kilometri de străzi și ulițe în toate localitățile comunei. Stadiul proiectului este destul de avansat, fiin finalizate lucrările în proporție de peste 55%. Lucrările vor continua din primăvară și au termen de finalizare – finalul anului 2021.

„Sunt două proiecte importante deoarece după finalizarea lor reușim să creeăm accese asfaltate la toate gospodăriile din comună. Până la finalul vom termina lucrările și vom avea aproximativ 90% din rețeaua de drumuri a comunei acoperită cu asfalt și modernizată”, spune primarul Alexandru Bercean. 

Primarul spune că prin aceste proiecte de infrastructură s-a urmărit asigurarea facilităților pentru tineri și pentru cei care se întorc acasă de a-și construi locuințe. În acest sens au fost deschise noi străzi pe raza intravilanului, dar s-a avut în vedere și asigurarea utilităților – curent și apă. Odată cu modernizarea infrastructurii rutiere a luat o amploare fenomenul imobiliar, numărul construcțiilor de case a crescut brusc, iar terenurile din intravilan și-au triplat valoarea.

Proiecte de viitor pentru mandatul 2020-2024

Cel mai recent proiect de investiții depus de Primăria Meseșenii de Jos este pe fonduri europene prin care se vor achiziționa tablete pentru elevi, laptopuri pentru profesori, echipamente it, camere web table intelingente. Concret, toate cele trei unități de învățământ din Comuna Meseșenii de Jos vor fi dotate cu echipamente it pentru a se putea realiza cursurile online în cele mai bune condiții. Valoarea proiectului se ridică la 650.000 lei.

Un alt proiect de finanțare ce vizează EDUCAȚIA a fost depus la Agenția Fondului de Mediu și are ca scop creșterea eficienței energetice a clădirilor cu destinația unități de învățământ. În cadrul proiectului vor fi executate următoarele tipuri de lucrări: anvelopare termică, reabilitare instalații sanitare, de căldură, schimbare corpuri de iluminat cu LED, calorifere noi, centrală termică nouă, etc.

EDUCAȚIA a fost și rămâne o prioritate a mandatului meu și vom investii masiv în învățământ”, spune foarte clar primarul Alexandru Bercean. 

Rețeaua de canalizare și aducțiunea de gaz – PRIORITATE ZERO

Rețeaua de canalizare și introducerea gazului în comună sunt alte două proiecte vitale pentru dezvoltarea Comunei Meseșenii de Jos. Ambele proiecte se află în stadiul de pregătire pentru depunerea spre finanțare.

„Atât eu, cât și viceprimarul considerăm că aceste două proiecte sunte cele mai importante pentru dezvoltarea comunei noastre”, declară edilul Alexandru Bercean

„Voi sprinii implementarea și realizarea acestor proiecte pentru a asigura confortul necesar cetățenilor comunei și să beneficieze de un nivel de trai decent”, spune viceprimarul Kovacs Vasile. 

Capele și parcuri de joacă moderne în fiecare sat

În perioada imediat următoare, după aprobarea bugetului Primăria Meseșenii de Jos va demara realizarea Studiilor de Fezabilitate și a Proiectelor Tehnice pentru construirea de noi spații de joacă, parcuri și capele mortuare în fiecare localitate de pe raza comunei. Noua echipă de conducere a Primăriei Meseșenii de Jos își mai propune să extindă rețeaua electrică, dar și să demareze lucrările pentru un nou PUG (Plan Urbanistic General al Comunei Meseșenii de Jos).


„Anul 2021 sperăm să fie la fel de bun ca anul 2017, an în care am câștigat toate proiectele pentru care am solicitat finanțare. Voi rămâne același primar implicat și dedicat în rezolvarea problemelor comunității. Am convingerea că împreună cu partenerul din alianță UDMR, vom reuși să implementăm toate proiectele pe care ni le-am propus. Mulțumesc echipei din Primărie pentru tot sprijinul și munca depusă. Fără ajutorul și implicarea angajaților din primărie, singur nu puteam să realizez atât de multe investiții”, a declarat primarul Alexandru Bercean.


Noul viceprimar a fost primit cu bucurie în colectivul de la Primăria Meseșenii de Jos

„Încep mandatul de viceprimar cu gânduri bune și voi colabora cu dl primar în interesul comunității. Le mulțumesc colegilor din Primărie pentru buna primire în colectiv și de buna colaborare de care au dat dovadă”, a declarat viceprimarul Kovacs Vasile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *