Cseke Attila (UDMR): „Vom branşa aproximativ 196.000 de familii la reţeaua de gaze, prin PNI Anghel Saligny”

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a publicat ordinul comun cu Ministerul Energiei privind dezvoltarea reţelelor de distribuţie de gaze finanţate din Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, anunţă ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

„Scopul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetăţenii care nu sunt racordaţi la reţeaua de gaze naturale, respectiv modernizarea infrastructurii existente. Vom branşa aproximativ 196.000 de familii la reţeaua de gaze. Pentru reţeaua de apă, canal şi drumuri, Ministerul Dezvoltării a primit deja cereri de finanţare de la 97,5% dintre comunele, oraşele, municipiile şi judeţele din România, fapt care subliniază nevoia pentru aceste investiţii pe care le vom finanţa prin Programul Anghel Saligny”, a declarat Cseke Attila, conform unui comunicat de presă transmis, luni, de Ministerul Dezvoltării.

El a preciat că MDLPA a elaborat încă din luna septembrie 2021 proiectul de ordin comun publicat luni, ale cărui prevederi urmează să fie completate cu anexele privind caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivelor de investiţii, şi respectiv indicatorii tehnici specifici categoriei de investiţii prevăzute în Ordonanţa de urgenţă nr.95/2021 care aprobă Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, a căror elaborare este în atribuţia Ministerului Energiei.

Cseke Attila a amintit că, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, Guvernul asigură o finanţare în valoare de 7,5 miliarde de lei pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de gaze naturale.

Programul permite finanţarea înfiinţării de noi sisteme de distribuţie de gaze naturale, extinderea acestora, precum şi modernizarea, prin transformarea celor existente în sisteme inteligente de distribuţie a gazelor naturale.

Potenţialii beneficiari ai Programului vor putea depune solicitările de finanţare în termen de 45 de zile de la data publicării, în Monitorul Oficial, a Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei pentru aprobarea Programului „Anghel Saligny”, iar selectarea obiectivelor de investiţii se va face conform criteriilor stabilite prin aceleaşi norme. După aprobarea listelor obiectivelor de investiţii, beneficiarii vor trimite eventualele documente suplimentare necesare, iar după încheierea contractelor de finanţare, beneficiarii pot solicita din partea MDLPA decontarea sumelor necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *