Cum îți crești eficiența energetică a casei și scazi facturile, în timp de criză

Investiția într-o pompă de căldură poate fi una dintre puținele șanse disponibile de a scăpa de lipsurile energetice pe care consumatorii casnici le-au resimțit în ultimele luni. Investiția este una pe termen lung și îți poate asigura creșterea eficienței energetice, spun specialiștii, pe tot parcursul anului.

Pompa de căldură este considerată a fi o soluție de ȋncălzire/apă caldă mult mai prietenoasă cu mediul decât centrala termică pe gaz și mai economică, față de centrala electrică. Este un mare avantaj, pe termen lung, având ȋn vedere politice europene de reducere a emisiilor de carbon. Cu o investiție care începe de la 4.000 de euro și poate să ajungă și la peste 10.000, în funcție de necesitățile casei/apartamentului clientului, pompa de căldură poate salva, pe termen lung, bani din facturi. Este o soluție de încălzire diferită față de majoritatea modelelor „conservatoare” de pe piață și presupune și diferite avantaje.

Avantajele pompei de căldură

Tehnologia din spatele aparatului exploatează căldura din medii unde temperatura poate fi mult mai scăzută (din aer sau pământ), chiar către 0 grade, și o transportă către imobil. În al doilea rând, pompa de căldură poate, în anumite situații, să producă mai multă energie decât consumă.

Totuși, pentru a face alegerea corectă, clientul trebuie să investească ȋntr-un produs de calitate și să se asigure că este montat și instalat corect, de către un profesionist. „Pompa de căldură necesită o dimensionare corectă și un montaj realizat de instalatori care au experiență și un know-how foarte bun legat de funcționarea corectă și eficientă”, explică Adrian Maftei, director service NIBE România.

Există mai multe elemente de care tehnicianul care montează pompa trebuie să țină cont pentru ca aparatul să funcționeze corespunzător și să îndeplinească parametrii de eficiență energetică. O pompă de căldură montată greșit poate avea o viață mult mai redusă decât este anticipat. „Doar specialiștii cu experiență pot dimensiona corect o pompă de căldură, pe nevoia clientului, și pe necesarul real de încălzire. Regimul de funcționare contează foarte mult la dimensionarea unei pompe de căldură în concordanță cu spațiul pe care îl va încălzi”, explică Adrian Maftei.

Ce se ȋntâmplă dacă ai o pompă de căldură supradimensionată

Uneori nu este cea mai bună variantă să mergem pe soluția „cea mai scumpă, cea mai mare”. O pompă de căldură supradimensionată crește semnificativ costurile investiției și duce la o funcționare defectuoasă a aparatului. Ea va suferi opriri și porniri mult mai dese care vor duce la uzura mult mai rapidă a echipamentului. Din acest motiv, specialiștii atenționează cu privire la locul de unde este procurată pompa de căldură, deoarece aparatul trebuie să aibă o bună evaluare tehnică înainte de achiziție.

„Pentru a evita subdimensionarea sau supradimensionarea pompei de căldură potențialii clienți trebuie să cunoască și să furnizeze informații reale legate de caracteristicile locuinței: suprafața utilă ce trebuie încălzită, grosimea pereților, cum este executată izolația casei etc.”, ne transmite Adrian Maftei.

Exact ca o mașină, și pompa de căldură trebuie să beneficieze de rezivii periodice, efectuate de către specialiști, pentru a funcționa la capacitate maximă și costuri minime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *