Dacian Cioloș desemnat de președintele Iohannis să formeze noul guvern

Dacian Cioloș a declarat luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că USR a fost singurul care a propus un nume de premier și un program de guvernare cu măsuri urgente, lucru confirmat de președintele Klaus Iohannis, care a transmis delegației USR că va analiza această propunere foarte serios și va lua o decizie în următoarele ore.

Decizia luată de președintele României a fost ca să-l desemneze ca premier pe Dacian Cioloș de la USR.

Dacian Cioloș este de loc din Zalău, județul Sălaj, a copilărit în comuna Pericei și a făcut liceul la Șimleu Silvaniei.

Dacian Cioloș a fost comisar european pentru agricultură, ministru al Agriculturii și premier tehnocrat după căderea Guvernului Ponta.

La alegerile europarlamentare din 2019 a fost ales europarlamentar pe pe listele USR PLUS, a devenit ulterior liderul Grupului Renew Europa din Parlamentul European, funcție din care a demisionat recent imediat ce a câștigat conducerea USR.

Într-o conferință de presă susținută la sediul partidului, Dacian Cioloș a declarat că delegația USR i-a transmis președintelui că România are nevoie de un guvern cu puteri depline și că USR are o propunere atât de program, cu măsuri imediate, cât și o propunere de premier, în persoana sa, propunere ”foarte serioasă”.

”Dl președinte a confirmat că nu a primit nicio altă propunere de premier, că pare că partidele fug de această responsabilitate și ne-a spus că va analiza această propunere foarte serios (…) De acum înainte mingea este în terenul dl presedinte, decizia este la dânsul.

Ne-a spus că e surprins neplăcut să vadă că nu au existat discuții între partide până acum. Noi am fost deschiși în discuțiile cu partidele de coaliție, coaliție care e în vigoare, pentru că nu a fost denunțată de niciunul dintre parteneri. Propunerea noastră e foarte fermă”, a mai declarat Dacian Cioloș.

Întrebat de jurnaliști cu cine va negocia dacă va fi desemnat candidat de premier de către președintele Iohannis, Dacian Cioloș a răspuns: ”Dacă va face propunerea și va lua în considerare propunerea noastră, de mâine o să avem discuții cu partenerii și apoi vom vedea”.

Dacian Cioloș a subliniat că USR a fost deschis la dialog și până acum, în condițiile în care protocolul coaliției de guvernare cu PNL și UDMR nu a fost denunțat de niciunul dintre cei trei parteneri, oficial și nu prin declarații politice.

”Noi am spus foarte clar care e viziunea noastră, care sunt intențiile noastre. Noi am avut o abordare unitară și stabilă (…) USR e gata să intre la guvernare, cu premier și cu program.

Mergem să discutăm soluții, care pot fi îmbunătățite, discutate, dar e important să discutăm despre soluții, nu doar despre posturi”, a mai explicat acesta.

Comunicat de presă USR:

„Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat în această seară pe Dacian Cioloş pentru funcția de prim-ministru și l-a mandat să formeze un nou guvern.

USR este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză.

În această seară are loc o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.

USR susține în continuare că cea mai bună soluție pentru România astăzi este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru și cu un program de guvernare, care să fie respectat de partenerii de coaliție. Propunerile cu care am mers astăzi la consultări, aici: https://bit.ly/3 BwYrQM”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *