Deputatul Florian Neaga cere conducerii județului să consume milioanele de lei pentru modernizarea spitalului județean

Spitalul Județean riscă disfuncționalități grave în activitatea medicală, în timp ce planurile de modernizare existente nu se mai realizează.

Este nevoie de o abordare mult mai practică și de perspectivă în administrarea Spitalului Județean pentru a-i asigura o funcționare integrată corespunzătoare. Lucrurile se mișcă greoi spre deloc în ultima perioadă în ce privește planurile de modernizare, exceptând lucrările de extindere a UPU, începute anul trecut. Deja cred că îngălbenesc dosarele cu proiectul pentru un Bloc Operator nou și pentru extinderea Ambulatoriului. Iar probleme grave care apar pe parcurs în funcționarea unui spital, fenomen inerent odată cu trecerea timpului, devin pericole pentru actul medical și, din păcate, nu li se acordă importanța cuvenită.

Sunt secții esențiale din spital a căror nevoie de modernizare are deja caracter de urgenta. Iar una dintre acestea este și Unitatea centrală de sterilizare. Când a fost dată în folosință, acum aproape 15 ani, era una modernă, unică în țară, dar a ajuns să funcționeze la limita de avarie. Aparatura se defectează des, timpii de așteptare pentru piese și reparații sunt mari. Sunt sincope care riscă să creeze dezechilibre grave în funcționarea spitalului, pun în pericol activitatea unor secții importante, mai ales cele chirurgicale. Și tot aici sunt și probleme privind salarizarea personalului, determinate de specificul organizării acestui serviciu. La începutul anului am depus un amendament la bugetul național în care am cerut finantare pentru modernizarea Unității centrale de sterilizare a Spitalului Județean Sălaj, amendament care a fost respins. Concurența politică are din păcate reguli care nu țin cont de bolnavi.

Spitalului Județean de Urgență i s-au alocat în schimb pentru modernizări și echipamente 7 milioane de lei, bani care știu că se vor utilizați în bună parte pentru un laborator de angiografie, în care să se poată face coronarografii. Ar fi un pas în față foarte important pentru medicina din Sălaj, cu beneficii deosebite pentru pacienti. Numai că deocamdată nu s-a făcut nimic. Mai sunt doar șapte luni din acest an și experiența îmi spune că obiectivul va fi dificil de atins. Normele pentru un laborator de coronarografie prevăd reglementări și standarde specifice. Spațiul trebuie să fie adecvat, cu dotări speciale, e nevoie de multe acreditări, inclusiv din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, fiind vorba de o investigație medicală cu raze X. Deocamdată, în cadrul spitalului nici nu a fost identificat un spațiu corespunzător.

Solicităm Consiliului Județean Sălaj și conducerii Spitalului Județean să facă o analiză privind posibilitățile de realizare a laboratorului de angiografie, iar dacă din analiză va rezulta că obiectivul nu poate fi atins până la sfârșitul anului, banii pe care spitalul îi are la dispoziție să fie folosiți pentru alte dotări. Sunt multe nevoi stringente la Spitalul Județean pentru a menține actul medical în parametrii normalității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *