Deputatul UDMR Seres Denes în vizită oficială în Polonia

🤝Comisia pentru #administrație #publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților a efectuat o vizită oficială în #Polonia la invitația Comisiei pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Parlamentului Polon.

✅Din delegație română au făcut parte deputații Simona Bucura-Oprescu – președintele Comisiei, Bogdan-Andrei Toader și Seres Denes – vicepreședinți, Alin Gabriel-Apostol – secretar, Sergiu-Ovidiu Bîlcea și Gheorghe Nacov – membri ai Comisiei, precum și Cristian Bitea, șef serviciu al Comisiei.

📑🖌Gradul ridicat de absorbție a fondurilor europene în Polonia este un exemplu de bune practici în rândul țărilor #UE. Iar reorganizarea administrativ-teritorială și descentralizarea sunt modele de reformă care au avut ca rezultat structuri administrative mai puternice, debirocratizare, gestionare eficientă a resurselor, dezvoltare a comunităților și beneficii pentru cetățeni.

1️⃣Delegația română s-a întâlnit cu prezidiul Comisiei pentru guvernare locală și politică regională din Seim, la care au participat din partea polonă Tomasz Lawniczak, președinte al Comisiei (PiS), Marek Kvite, vicepreședinte al Comisiei (PiS), Grzegorz Adam Woźniak, vicepreședinte al Comisiei (PiS), Jacek Protas, vicepreședinte al Comisiei (KO) și Slawomir Jakubczak, coordonator al secretariatului Comisiei. Au fost abordate teme precum procesul de gestionare a fondurilor europene, organizarea comisiilor parlamentare și procesul legislativ, organizarea administrativ-teritorială, aspecte privind finanțele publice locale și cooperarea teritorială.

2️⃣Extrem de utilă și interesantă a fost întrevederea cu Ministrul Familiei și Politicii Sociale, doamna Marlena Malag. S-a discutat despre politicile demografice, finanțarea serviciilor sociale, sistemul de salarizare și de pensii și despre reprezentarea la nivel european a intereselor comune ale României și Poloniei.

3️⃣În cadrul întâlnirii cu E.S. Ryszard Terlecki, vicepreședinte al Seimului, s-a vorbit despre întărirea cooperării parlamentare dintre Seimul Polonez și Camera Deputaților, despre crearea triunghiului de cooperare între Comisia pentru administrație din Camera Deputaților, Comisia pentru administrație din Parlamentul Republicii Moldova și din Seimul Polonez, precum și facilitarea de înfrățiri între comunități locale din România și din Polonia.

4️⃣Programul vizitei de lucru a inclus și o deplasare în teren, în comuna (gmina) Maciejowice din powiatul Garwolin, voievodatul Mazowieckie, unde a avut loc o întâlnire de lucru cu primarul Tomasz Kwiatkowski și echipa acestuia din conducerea primăriei. Deplasarea a fost extrem de utilă din punct de vedere al cunoașterii realității din teren privind administrația publică locală polonă.

5️⃣Delegația parlamentară română a avut la Varșovia o întrevedere și cu domnul ambasador al României în Polonia, E.S. Theodor-Cosmin Onisii, unde au fost punctate concluziile vizitei de lucru, dar și o declarație de intenție cu privire la intensificarea cooperării în domeniul administrației publice. Ambasada a asigurat delegației suport pe toată durata vizitei.

🇹🇩🇵🇱🇪🇺 #România şi Polonia sunt într-o puternică legătură de prietenie și au interese economice comune. Totodată avem roluri cheie în regiune, iar în contextul conflictului din Ucraina și al crizei energetice cu care se confruntă Europa devine și mai important să întărim parteneriatul între cele două țări, inclusiv la nivelul diplomației parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *