Deținătorii de câini, în atenția polițiștilor sălăjeni

Sâmbătă, 18 martie a.c., pe raza municipiul Zalău, polițiștii Biroului Ordine Publică Urban împreună cu polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au desfășurat o activitate de conștientizare a cetățenilor cu privire la riscurile deținerii câinilor periculoși sau agresivi și de combatere a nerespectării normelor legale aferente acestui domeniu.

În cadrul acestei activități, polițiștii sălăjeni au împărțit pliante cu recomandări specifice în legătură cu deținerea, îngrijirea sau însoțirea câinilor periculoși sau agresivi în spațiile publice, oferindu-le proprietarilor de câini sfaturi referitoare la modul în care să se preocupe de bunăstarea animalelor, de hrană, de starea lor de sănătate, precum și de supravegherea animalelor, astfel încât să prevină neplăcerile față de alte persoane.

Obiectivul principal al activității a fost cel de conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța respectării legislației în domeniu.

Acțiunile pe linia informării cetățenilor cu privire la respectarea legislației privind deținerea și înregistrarea animalelor vor continua și în perioada următoare.


Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Sălaj recomandă tuturor posesorilor de câini să se preocupe de bunăstarea animalelor, de hrană, adăpost, starea de sănătate, precum și de supravegherea animalelor, astfel încât să prevină neplăcerile față de alte persoane, pentru a se bucura de beneficiile deținerii unui animal.

Fapte precum lăsarea în libertate fără supraveghere, abandonarea, dar și deținerea unor câini din rase periculoase ori cu comportament agresiv, fără îndeplinirea condițiilor legale, neprevenirea atacului canin, precum și lăsarea fără hrană și adăpost, sunt sancționate de normele legale în vigoare, acestea fiind prevăzute de Legea nr.61/1991 privind normele de conviețuire socială, O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi și Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

Din punct de vedere al răspunderii legale, proprietarii sau deținătorii temporari sunt obligați să ia toate măsurile pentru prevenirea atacului canin, nerespectarea acestui aspect putând fi sancționată contravențional, sau putând chiar întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni.

De asemenea, deținerea unui câine (și a oricărui animal), implică deopotrivă, ca omul să fie responsabil. Chiar și lipsirea de supraveghere sau lipsa de îngrijire față de animalul deținut poate să întrunească elemente constitutive ale unei infracțiuni, aidoma situațiilor în care aceste fapte constituie în mod evident o încălcare a legii, cum sunt actele de cruzime, rănirea, schinguirea, omorârea fără drept.

Orice deținător de animale are obligația să le asigure acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă în cantități suficiente, posibilitate de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, dar și asistență medicală. Prin deținător de animale se înțelege proprietarul, persoana care deține animalul cu orice titlu valabil sau orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află animalul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *