Din 2024, este posibil ca românii să călătorească în SUA fără viză, spune ministrul Lucian Bode

M

Ministrul de interne, Lucian Bode, a declarat luni, 23 mai, la Digi 24, că autoritățile române vor demara o campanie de informare, astfel încât să aplice pentru viza de SUA numai cei care îndeplinesc criteriile, astfel încât rata de respingere să scadă de la 10% la 3%. Dar mai întâi trebuie ca partea americană să trimită o analiză concretă privind motivele pentru care românilor li se refuză vizele.

Lucian Bode s-a întors recent dintr-o vizită în Statele Unite, unde a discutat cu șeful Departamentului pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, inclusiv despre eliminarea vizelor pentru SUA. La acest capitol, România îndeplinește toate criteriile de intrare în program, mai puțin unul: are o rată de refuz a vizelor de trei ori mai mare decât limita cerută, care este de 3%.

„Discuțiile pe care le-am avut cu Alejandro Mayorkas și angajamentul domniei sale de a sprijini România în a evolua în acest demers (n.red. – de a intra în programul Visa Waiver) au vizat următoarele lucruri: în primul rând, că trebuie să primim de la partenerii americani, să ne pună la dispoziție o analiză detaliată a motivelor de refuz, să vedem pentru ce sunt refuzați, în general, cei aproximativ 10 la sută dintre românii care aplică pentru pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz. Și periodic să facem o statistică”, a spus Lucian Bode. În privința refuzului vizelor SUA pentru români, sunt cazuri care și oficialului american i s-au părut a fi „în neregulă”, a explicat ministrul de interne.

De exemplu, românii care depun cerere de viză, dar apoi renunță la continuarea procesării ei, sunt băgați la „vize refuzate”. Acest lucru conduce la menținerea unei rate de respingere mari.

Ministrul Lucian Bode: „O chestiune care mi s-a părut și mie, și oficialului american în neregulă: dacă noi mergem în… din cei 3.000 să spun, 1.000 depun cereri, dar nu le finalizează din diferite motive, renunță sau li se pare foarte complicat, ei, cele 1.000 de cereri, dau un exemplu, sunt considerate respinse. Se contabilizează la procentul ratei de refuz, ceea ce nu cred că este în regulă. Ministrul de interne, Lucian Bode: El se declară încrezător că în acest fel, în următorii doi-trei ani, România și-ar putea îmbunătăți rata de refuz a vizelor și ar putea fi primită în programul Visa Waiver. „Ne încadrăm în acest procent de 3 la sută în următorii 2-3 ani de zile și putem să avem certitudinea că, spre exemplu, din 2024 intrăm în această galerie a țărilor, cele 40 astăzi, ai căror cetățeni nu mai au nevoie de viză pentru a intra în Statele Unite. Acesta este planul. Eu o să-l prezint ministrului afacerilor externe”, a punctat Lucian Bode.

Cum poate scădea rata de refuz a vizelor SUA pentru români

România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile. Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. Acum, România este la un procent de 10%.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziția românilor care vor să aplice pentru viza turistică de SUA un pliant online cu pașii de urmat.

Instituția condusă de ministrul Bogdan Aurescu a precizat că este foarte important ca oamenii să nu aplice pentru viză dacă nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA și explicate în pliant, altfel procentul de respingere va rămâne ridicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *