DNA Oradea, condus de procurorul Bogdan Chiș, instrumentează o fraudă de peste 7 milioane de lei din fonduri UE

Un om de afaceri în vârstă de 58 de ani din Oradea şi fiica acestuia au fost trimişi în judecată de procurori DNA pentru o fraudă din fonduri europene în valoare de peste 7 milioane de lei.

Direcția Națională Anticorupție – Oradea este condus de procurorul sălăjean, Bogdan Chiș, unul dintre cei mai profesioniști procurori din România. Bogdan Chiș a mai fost procuror la DNA Timișoara, dar și prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj (cea mai mare unitate de Parchet din Sălaj).

Otto Bosnyak şi fiica acestuia, Beatrix Bosnyak, sunt acuzaţi că au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată.   În martie 2021, afaceristul a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurori DNA. Asociat în cadrul unei societăţi comerciale, bărbatul este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„Între Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi societatea în care era asociat şi inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat ‘Achiziţionare instalaţie de cracare termică de deşeuri de cauciuc, localitatea Rupea, judeţul Braşov’. În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop ‘justificarea’ achiziţionării respectivului utilaj industrial. Astfel, inculpatul ar fi vândut societăţii respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *