Doi episcopi reformați anchetați de Parchetul Zalău privind revendicarea clădirii fostului Colegiul Wesselényi din Zalău

Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău a început o anchetă împotriva lui István Csűry, episcopul Eparhiei Reformate Piatra Craiului, şi Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Transilvania, în cazul revendicării clădirii fostului Colegiu Wesselényi din Zalău, în care în prezent funcționează Colegiul Național „Silvania”, a anunţat marţi portalul de ştiri de limbă maghiară Maszol.ro din România, preluat de MTI.

Potrivit portalului, Parchetul „a lansat din oficiu” ancheta în cadrul căreia cei doi ierarhi sunt suspectaţi de fals în acte, dare de mită şi uz de fals. István Csűry a declarat portalului că procurorul „a început tare” audierea, fiind interesat în primul rând de un document emis în 1911, care se află în arhiva eparhiei transilvănene.

Documentul disputat este un decret al ministerului culturii al guvernului ungar de atunci, cu privire la modul de gestionare a înregistrării şcolilor bisericeşti în cartea funciară, adică rezolvă o problemă tehnico-juridică, demonstrând totodată că şcolile erau instituţii bisericeşti. În conformitate cu practica vremii, în cartea funciară nu biserica era indicată ca proprietar al clădirilor de şcoală, ci o unitate internă a bisericii.

Documentul în cauză a fost analizat şi în cazul Colegiului Reformat Secuiesc Mikó din Sfântu Gheorghe, restituit bisericii reformate şi apoi naţionalizat din nou, notează sursa citată.

„Ca răspuns la întrebarea procurorului, am spus că nu deţinem exemplarul original al documentului, deoarece în 1911 încă nu existam, Eparhia Reformată Piatra Craiului fiind înfiinţată după 1920, după tratatul de la Trianon”, a explicat István Csűry, adăugând că procurorul a fost puţin jenat de acest detaliu.

Episcopul a precizat că întrebările puse la audierea de vineri s-au referit doar la acest cap de acuzare, celelalte nu au fost abordate. István Csűry a subliniat: procurorul a recunoscut că ancheta trebuie “desfăşurată din oficiu”, adăugând că “astfel a reieşit că ancheta este impusă din exterior”. Potrivit cuvintelor sale, interogatoriul parchetului “poate fi interpretat şi ca o demonstraţie de putere”, scrie sursa citată.

Clădirea Colegiului Reformat Wesselényi din centrul oraşului Zalău a fost confiscată de statul comunist român de la biserica reformată, în cadrul naţionalizării din 1948. ERPC a revendicat această clădire prestigioasă în 2003. Comisia de restituire de la Bucureşti a respins însă retrocedarea invocând anumite lipsuri. Eparhia a contestat decizia de respingere la Curtea de Apel din Cluj-Napoca, dar a pierdut procesul în primă instanţă. În urma recursului său, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retrimis cazul la instanţa de fond în octombrie 2019.

Faptul că renumitul poet maghiar Ady Endre a studiat între 1892 şi 1896 la Colegiul Reformat Wesselényi din Zalău, unde a luat şi bacalaureatul, conferă instituţiei o valoare simbolică. Clădirea revendicată, încărcată de istorie, a fost construită în perioada 1904-1906, după ce Ady şi-a terminat studiile. În fosta clădire a colegiului reformat astăzi funcţionează

Colegiului Naţional “Silvania”, considerată ca cea mai prestigioasă şcoală din judeţul Sălaj, care are şi clase de liceu cu predare în limba maghiară, mai precizează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *