Doi sălăjeni au primit titlul de cetățeni de onoare ai Municipiului Cluj-Napoca

SAVA NEGREAN BRUDAŞCU devenită cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca în anul 1994, printre primii cetățeni de onoare ai Clujului și prima sălăjeancă, care reușește să obțină un asemenea titulu important înaintea celebrilor Gheorghe Hagi, Mitropolitul Bartolomeu Anania și mulți, mulți alții.

Interpretă de muzică populară ardelenească. În repertoriu are în special piese din zona Sălajului, fiind născută în satul Bucium. În martie 1973 a cucerit trofeul Floarea din grădină. Din anul 1970 a participat la numeroase concursuri, festivaluri naţionale şi internaţionale de folclor. Înregistrează zeci de cântece populare la radio şi TV, la Casa de discuri Electrecord. Din 1991 lucrează la studioul de radioteleviziune Cluj (emisiuni de etnografie şi folclor).

A fost deosebit de apreciată şi pentru cântecele încărcate de patriotism Doamne ocroteşte-i pe români, Noi suntem români etc.

CORNEL BRUDAȘCU este al doilea sălăjean devenit cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca în anul 2017.

Născut la 28 ianuarie 1937, în satul Tusa, judeţul Sălaj, provine dintr-o familie cu înclinaţii artistice. Tatăl său a fost cantor la biserică, iar fratele mai mare – un sculptor talentat care i-a oferit prima orientare educaţională şi primele încurajări de această natură, aducându-l la Cluj, în anul 1951, pentru studiile liceale. Aici, la încheierea anilor de liceu, un profesor de-al său îi recomandă să urmeze studiile universitare la Bucureşti, sfat pe care îl urmează, dar se transferă în scurt timp la Cluj. Astfel, în 1962, studentul talentat a absolvit cu succes Institutul de Artă Plastică „Ioan Andreescu”. Stabilit la Cluj-Napoca, Cornel Brudaşcu a predat, vreme de un deceniu, la Liceul de Artă. În calitate de profesor, a contribuit la formarea altor personalităţi artistice naţionale – nume cunoscute astăzi în arta internaţională. Lucrările pictorului clujean îmbogăţesc colecţiile multor muzee şi galerii din lume: Tate Modern din Londra; Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris, VNH Gallery Paris şi Centre Georges Pompidou din Paris; Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din Cluj, Muzeul de Artă Contemporană din Galaţi, Muzeul de Artă din Craiova etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *