Dr. Corina Ciobanca: Ce este diabetul zaharat şi cum se poate depista?

Clinica Salvosan Ciobanca are un colectiv de cadre medicale foarte performant, format din cadre universitare, medici cu zeci de ani de experiență profesională în domeniul sănătății, medici de renume național și chiar internațional.


Diabetul zaharat reprezintă o afecţiune cronică de care suferă peste 11% dintre români, arată datele studiului PREDATOR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie.

Diabetul zaharat este cauzat de creşterea nivelului de glucoză în sânge prin:

• deficit de insulină – secreţie inadecvată de insulină la nivelul celulelor beta ale pancreasului

• rezistenţa ţesuturilor la acţiunea insulinei –cea mai frecventă cauză de rezistenţă la insulină fiind obezitatea cu distribuţie abdominală (sau ambele mecanisme)

❗️❗️❗️De reţinut❗️❗️❗️

Diabetul zaharat, odată apărut, se menţine toată viaţa motiv pentru care din momentul depistării trebuie permanent tratat şi controlat.

Diagnosticarea diabetului zaharat se bazează pe doazarea concentarţiei de glucoză (a glicemiei) în sângele venos în unul din urmatoarele 3 momente decise de către medic:

• Glucoza bazală/ a jéun ( reprezintă glucoza în sânge dimineaţa pe nemâncate, după 8 ore de repaus alimentar nocturn)

• Glucoza determinată dintr-o probă de sânge recoltată într-un moment oarecare al zilei, indiferent de conţinutul şi intervalul de timp de la ultima masă (“random”)

• Glucoza determinată în cadrul testului de toleranţă la glucoză ( la 2 ore după administrarea a 75 grame glucoză)

Diabetul zaharat se confirmă în una din următoarele situaţii:

– Glicemia bazală/a jéun ≥ 126mg/dl (7,0mmol/l)

– Glicemia întâmplătoare ≥ 200mg/dl (11,1mmol/l) şi persoana prezintă şi semne si simptome specifice hiperglicemiei:

– Poilurie – urinare frecventă, volum crescut de urină

– Polidipsie – consum crescut de lichide peste 2-2,5l/zi

– Xerostomie – gura uscată

– Scădere în greutate în ciuda unui consum crescut de alimente

– Glicemia la 2 ore în cadrul testului de toleranţă la glucoză ≥

200mg/dl (11,1mmol/l)

– Hemoglobina glicată, HbA1c ≥ 6,5%

Diagnosticul de diabet NU se stabileşte pe baza glicemiilor determinate cu glucometrul. Acestea pot ridica doar o suspiciune care necesită confirmare prin determinarea glicemiei din sânge venos.

Confirmarea diagnosticului de diabet zaharat se face obligatoriu de către medicul specialist diabetolog .

După confirmare, fiecare pacient cu diabet zaharat este luat în evidenţă de către medicul specialist diabetolog, care va stabili regimul alimentar, conduita terapeutică şi frecvenţa controalelor periodice.

Rudele pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2 (părinţi/ fraţi/surori/ copiii ajunşi la varsta de adult) au un risc crescut de a dezvolta diabet.

Este nevoie de încurajarea membrilor familiei să-şi verifice periodic glicemia şi să aiba un stil de viaţa sănătos, doar aşa se poate preveni apariţia diabetului!

Medicul diabetolog vă poate oferi recomandările necesare privind prevenţia diabetului zaharat sau managemantul acestuia pentru a obţine o îmbunătăţire a calităţii vieţii.

Dr. Corina Ciobanca, Medic primar Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *