DSVSA Sălaj combate cu succes Peste Porcină Africană la porcul domestic

Inspectorii DSVSA Sălaj, coordonați de directorul executiv dr. Mircea Martin au reușit cu succes să combată virusul PPA la porcul domestic. Rezultatele au fost posibile după mai multe luni în care angajații DSV au depus o muncă asiduă și au realizat nu mai puțin de 500 de controale la gospodăriile populației aplicând zeci de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea legislației cu privire la vânzarea, cumpărarea porcinelor.

10 focare PPA stinde de inspectorii DSV în luna noiembrie

Dacă la începutul lunii noiembrie pe raza județului Sălaj existau 12 focare active de PPA la porcul domestic: Bârsa 1, Jibou 3, Tihău 2, Rona 2, Chechiș 2, Gâlgău Almașului 1, Pria 1, în prezent mai există doar două focare active la Chechiș și Pria, diferența de 10 focare au fost stinse de inspectorii DSVSA Sălaj.

În cadrul celor 10 focare de PPA stinse au fost găsiți 15 porci morți, iar alți 39 de porci au fost eutanasiați, ulterior fiind neutralizați conform procedurilor în vigoare.

Astfel că, odată ce inspectorii DSV au reușit să combată virusul PPA, toate fermele de porci de pe raza județului Sălaj au ieșit de sub restricții și funcționează la capacitate maximă, impactul economic fiind unul substanțial.


Recomandările dr. Mircea Martin – director executiv DSVSA Sălaj: 

– interzicerea furajării cu furaje de pe câmp din zonele afectate (avem situații în care noile focare apărute se datorează din această cauză);

– avem specificul creșterii în semilibertate a porcilor în anumite zone din județ (unii crescători încalcă dispozițiile trasate în CLCB, lasă porcii în libertate), DSV aplică în continuare sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste recomandări;

– populația să nu achiziționeze porci din locuri neautorizate fără autorizație DSV și de la persoane necunoscute (sunt animale neidentificate și au statut necunosct).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *