Elicopterul SMURD Jibou, implicat în operaţiunea de salvare a ucrainenilor blocaţi în Munţii Maramureşului

Două elicoptere SMURD participă la operaţiunea de căutare a celor patru cetăţeni ucraineni care încercau să ajungă în România, traversând graniţa alpină prin Munţii Maramureşului. Grupul a rămas blocat la o altitudine de 1.800 de metri, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab.

Din grupul de cetăţeni ucraineni care încercau să ajungă în România făceau parte şase persoane, dar două au fost recuperate de pe munte de poliţiştii de frontieră şi salvamontişti în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Operaţiunile de căutare au fost suspendate pe durata nopţii din cauza vizibilităţii reduse şi au fost reluate duminică dimineaţa, relatează Agerpres.

„Începând cu ora 15,30, la acţiune participă şi două echipaje/elicoptere SMURD: un elicopter SMURD Târgu Mureş a aterizat în localitatea Crasna Vişeului, la cabana forestieră, la circa 5 kilometri interior faţă de linia de frontieră şi un elicopter SMURD de la baza Jibou. Cele două elicoptere sunt dotate cu troliu. Au survolat zona, au fost observate echipele de salvatori, dar nu au fost reperate persoanele căutate (cetăţenii ucraineni). În prezent, elicopterele sunt staţionate în Crasna Vişeului”, a precizat Oana Pârcălab.

Anterior sosirii celor două elicoptere SMURD în zonă, un cetăţean ucrainean rănit a fost localizat şi s-au stabilit coordonatele – acesta s-ar afla la o altitudine de aproximativ 1.500 metri pe munte.

„În cazul primului (rănit şi localizat), echipele de salvatori ar trebui să ajungă la el în aproximativ o oră. Din grupul celorlalţi trei, unul – despre care avem informaţii că nici el nu s-ar mai putea deplasa – nu poate fi deocamdată localizat, dar o a doua echipă de salvatori a pornit în căutarea lui, iar ceilalţi doi au fost reperaţi şi o a treia echipă (patrulă a SPF Valea Vişeului) pleacă în căutarea lor. Aceştia doi s-ar afla undeva la aproximativ 4 ore de mers”, a arătat Oana Pârcălab.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *