Europarlamentarul Cristian Terheş: “Dacă România nu are propriul sistem defensiv, ţara – sau o parte din ea – poate fi deja ocupată”

O serie de comentatori si parerologi de la televizor ne dau asigurari ca, fiind „sub umbrela NATO”, suntem in siguranta, prin urmare nu trebuie sa ne facem griji.

Afirmatia scapa din vedere un lucru esential: NATO suntem si noi!!!!!

Prin urmare, daca Romania nu are propriul sistem defensiv si de rezistenta bine pus la punct, care sa tina piept unui atac extern, pana cand „umbrela” respectiva se pune in miscare, tara – sau o parte din ea – poate fi deja ocupata.

Nici un strain, fie chiar partener din NATO, nu-ti poate oferi securitatea pe care tu insuti nu ti-o construiesti/refaci.

Protectia oferita de apartenenta la NATO sau de parteneriatul strategic direct cu SUA sunt un plus de garantii, care insa nu pot inlocui ceea ce Romania trebuie sa aiba: un sistem bine pus la punct de aparare si rezistenta in cazul unui atac extern.

Ceausescu a inteles acest lucru in 1968, dupa ce URSS-ul a invadat Cehoslovacia, motiv pentru care, printre altele, a reinfiintat „garzile patriotice”. Ceausescu a condamnat atunci invadarea Cehoslovaciei, iar atacul URSS asupra Romaniei parea atunci iminent.

Apoi, prin Legea 14/1972, Marea Adunare Nationala (Parlamentul) a adoptat legea „privind organizarea apărării naţionale a Republicii Socialiste România”, aparare care era axata pe trei paliere:

„Art. 4 – Organizarea apărării naţionale a Republicii Socialiste România priveşte:

– pregătirea populaţiei pentru apărare;

– pregătirea teritoriului pentru apărare;

– pregătirea economiei naţionale pentru apărare.”

Cautati in lege sa vedeti ce prevederi existau in privinta celor trei paliere de aparare.

Las primele doua paliere de aparare sa le explice cei cu expertiza militara.

Preocuparea mea e al treilea palier, cel al „economiei nationale” care sa sustina apararea tarii.

Ceausescu a gandit economia Romaniei ca o „economie controlata/dirijata”, care, sub supravegherea Partidului Comunist, sa produca tot ceea ce Romania avea nevoie.

O asemenea economie nu rezista intr-o concurenta cu economiile de piata, unde inovarea continua, cu scopul de a scoate profit cu costuri minime, le face competitive.

In acelasi timp, insa, in cazul unui atac asupra tarii, tot ce inseamna capital privat sau strain se poate retrage, landu-ti segmente din economie nefunctionale, prin urmare in incapacitate de a te apara ca tara.

Pe langa asta Romania este in UE, iar unele politici publice de acolo pot influenta negativ anumite sectoare economice din Romania.

E important de aceea pentru decidentii romani sa discearna ce politici publice adopta, pentru a nu distruge sau submina sectoare economie vitale pentru Romania, doar pentru ca un birocrat de la Bruxelles are o idee aberanta ce trebuie pusa in aplicare.

Un astfel de sector vital este si cel energetic, pentru ca fara curent nu-ti functioneaza nimic.

Politicile energetice neomarxiste de la Bruxelles privind „energia verde” (aceasta energie nu e deloc verde), precum si supusenia politicienilor romani de a le accepta si implementa fara cartire (de ex: inchiderea minelor si termocentralelor, etc), au vulnerabilizat enorm Romania, facand-o dependenta azi de curentul produs de altii. Sunt zile cand Romania importa si 25% din necesarul de curent.

S-au trezit acum si birocratii de la Bruxelles ca toate acele politici energetice fac Europa dependenta de gazul rusesc, iar acum focalizarea se muta de la „energia regenerabila/verde” la „securitatea energetica”.

Am fost o mana de oameni in Parlamentul European care am spus ca, prin aceste politici aberante gen „Grean Deal” sau „Fit for 55” (care va distruge agricultura), Europa va fi si mai dependenta de gazul rusesc, insa am fost facuti in fel si chip. Acum, dupa ce Rusia a invadat Ucraina, s-au trezit atat birocratii europeni cat si unele partide de stanga sa admita acest lucru.

Un alt aspect este „securitatea alimentara”, cum o numesc unii. Eu o numesc „suveranitate alimentara”, pentru ca fara curent mai poti trai, dar fara mancare nu poti. In prezent, din cauza proastelor politici agricole implementare in Romania, inclusiv la recomandarea UE, 75% din ceea ce mancam e din afara Romaniei.

Suveranitatea Romaniei, castigata de cei dinaintea noastra, trebuie aparata. Pentru a o apara, insa, Romania trebuie sa-si puna la punct sistemul de aparare si rezistenta pe toate planurile. Nimeni nu vine sa ne apere daca noi insine nu suntem pregatiti sa ne aparam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *