Europarlamentarul Cristian Terheș: „Putin vrea să staționeze bombe atomice în Belarus”

In timp ce toti se focalizeaza pe razboiul inceput de Putin in Ucraina, in Belarus are loc in acest weekend un referendum pentru modificarea Constitutiei, astfel:
1. Sa se elimine clauza de “neutralitate nucleara” a tarii, ce a fost introdusa in constitutie de la declararea independentei republicii in 1991.
2. Se vor da puteri sporite Adunarii Parlamentare (un fel de Soviet Suprem sau Mare Adunare Nationala), care va deveni „cel mai inalt reprezentant al democratiei” din Belarus si va avea dreptul de a numi si revoca judecatori.
3. Adunarea Parlamentara va putea revoca presedintele, insa presedintele tarii este in acelasi timp si presedintele acestei adunari.
Modificarile la Constitutie au fost publicate pe data de 27 decembrie 2021, cand deja Putin se pregatea de invadarea Ucrainei.
Conform celor mentionate la punctele 2 si 3, in Belarus nu va mai exista o separatie a puterilor in stat (nu ca pana acum ar fi fost efectiv, dar macar era de forma), toata puterea ajungand in mana unui singur om, in cazul de fata Lukashenko. Ei, acel/acest om va avea pe propriul teritoriu acum, nu doar trupe rusesti, dar si bombe atomice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *