Expoziția de artă plastică „El Zorab în contemporaneitate”, unică în țară

În cursul zilei de ieri, 29 martie, la sediul Inspectoratului Județean Școlar Sălaj a avut loc vernisajul expoziției de artă plastică „El Zorab în contemporaneitate”, realizat de Clubul Copiilor Jibou, Casa Corpului Didactic Sălaj și Liceul Ion Agârbiceanu din Jibou.

Este o expoziție unică în România, atât ca idee, cât și complexitate și mărimea lucrărilor.
Tema centrală a expoziției o reprezintă „El Zorab” – Calul ca simbol a forței dezlănțuie în această perioadă ca o necesitate interioară de a ne exprima optimismul și speranța izbăvitoare din acest context pandemic. Frumusețea lucrărilor expuse este redată de luminozitate, expresivitate, acuratețe, mișcare și dinamism. Lucrările a fost realizate de șase eleve de la Liceul Ion Agârbiceanu din Jibou, respectiv Rus Mara, Horincar Larisa, Kajanto Andrada, Silaghi Tania, Varga Bianca și Daria Opriș, elevele fiind coordonate de domul profesor Ionel Baltă.

Tânara Rus Mara ne trasmite: „Este o expoziție cu adevărat unică, explozii de culoare puse pe pânză într-o manieră abstractă ilustrând veșnicul animal al omului de la țară, calul, o ființă puternică și maiastră.Am pus tot ce am avut mai bun în aceste tablouri, pasinuea mea, dragostea pentru arta si dăruirea”.

Horincar Larisa a declarat că: „Expoziția a fost una reușită, rezultând în urma multor ore de muncă și concentrare în a ieși totul cât mai bine, a fost ceva solicitant , tablourile finalizandu-se într-un timp destul de scurt, dar cu rezultate minunate și pe placul tuturor”.

Kajanto Andrada spune că: „Pentru mine a fost ceva frumos, pot zice că a fost rasplata noastră dupa toată munca depusă în realizarea picturilor.Mi-am pus speranța și toată voința pentru a ieși ceva interesant si plin de culoare.”

Shilaghi Tania:” În viziunea mea expoziția la realizarea căruia am participat este o expoziție captivată care combină abstractul cu contemporanul, această expoziție fiind o sursă de inspirație pentru noi proiecte viitoare.”
Varga Bianca: „Am avut deosebita placere de a lua parte la acest proiect artistic, în cadrul căruia tema principală este „El Zorab în contemporaneitate”. Această expoziție este unică și redă o serie de picturi moderne abstracte prin care se încearcă să fie prezentate prin culori luminoase și clare versuri ale poetului George Coșbuc. Astfel, sub îndrumarea domnului profesor Baltă Ionel, dar și cu ajutorul colegelor mele am reușit să facem ca această expoziție să prindă viață și culoare, încercând să redăm fericirea și speranța pe chipul oamenilor în această perioadă, mai puțin plăcută.”

Opriș Daria: „Alături de colegele mele am participat la expoziția de pictură „El Zorab ” sub îndrumarea profesorului Ionel Baltă, unde am realizat în tehnica ulei pe pânză o succesiune de lucruri plastice în materie abstractă suprarealistă evocând ipostazele din celebrul poem „El Zorab”. M-am folosit de constractul cromatic închis – deschis, clar-obscur, elementele din prim plan fiind redate cu claritate, iar cele din planul secundar fiind incerte.”

Profesorul Ionel Baltă, a declarat în exclusivitate pentru Monitorul de Sălaj că: „Prin intermediul acestei expoziții m-am străduit să le dezvolt elevilor imaginația, fantezia, creativitatea și gustul estetic, să le formez atitudini și caractere, să le implementez dragostea pentru literatură și artă pentru valoare și frumos.”

La vernisaj au participat:  inspector școlar general Vasile Bulgarean, director al CCD Bance Ghiorghe, director al Clubului Copiilor din Jibou – Victor Pintea, inspectori de la ISJ Sălaj. Această lucrare fiind cea de a patra expoziție realizată de Ionel Baltă în acest an de pandemie. Multe felicitări elevilor și d-lui profesor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *