Fără drumuri la DRPCIV! Înmatriculările se vor face la RAR

Soferii ar urma sa nu mai faca drumuri matinale la DRPCIV si sa stea la cozi lungi, intrucat inmatricularile se vor face la RAR. Mai mult, institutia va fi autorizata sa procedeze si la radierea sau eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe.

Potrivit actului normativ, transferul activitatilor de inmatriculare trece in competenta Ministerului Transporturilor, prin RAR, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator publicarii prezentei legi, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia. Incepand cu aceasta data, RAR este desemnata ca autoritate competenta sa efectueze activitatea de inmatriculare, radiere si eliberare a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor. In acest sens, RAR va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date continand evidenta persoanelor. RAR efectueaza activitatea de inmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare si evidenta a certificatelor de inmatriculare si a placilor cu numere de inmatriculare a vehiculelor, precum si de eliberare si evidenta a autorizatiei de circulate provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentanlele sale teritoriale.

„Schimbarile vizate de aceasta propunere legislativa vin in intampinarea eficientizarii administratiei din prisma inmatricularii si inregistrarii vehiculelor, fiind de bun augur pentru cetateni eliminarea unor costuri nejustificate. In conditiile actuale, de pandemie, este esentiala reducerea birocratiei si eliminarea unor drumuri pe care cetatenii le efectueaza catre DRPCIV, urgentarea adoptarii unor masuri legislative, prin crearea unei structuri mult mai eficiente, precum si simplificarea actiunilor administrative care privesc aceasta activitate”, sustin initiatorii.

Înmatriculări și radieri, doar la RAR

Proiectul de act normativ stabileste la art. 10 ca „la data de 1 ianuarie a anului urmator publicarii prezentei legi, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia, activitatea de inmatriculare a autovehiculelor efectuata pana la data respectiva de DRPCIV si SPCRPCIV este preluata de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, prin RAR”.
Astfel, conform si de la implinirea termenului de mai sus, RAR exercita atributiile ce ii revin, conform legii, cu privire la desfasurarea activitatii de inmatriculare a vehiculelor si, in acest scop, va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date continand evidenta persoanelor.

Art. 13 din proiectul de lege stabileste ca „RAR efectueaza activitatea de inmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare si evidenta a certificatelor de inmatriculare si a placilor cu numere de inmatriculare a vehiculelor, precum si de eliberare si evidenta a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentantele sale teritoriale”.

Proiectul a fost semnat de parlamentari PSD, PNL, USR-PLUS, AUR si UDMR, asadar sansele ca acesta sa treaca de Legislativ sunt extrem de mari. Avem deja semnul ca exista consens politic asupra acestei modificari. Prin urmare, dezbaterile ar trebui sa se finalizeze destul de repede si actul chiar sa se aplice de la 1 ianuarie 2022.

One thought on “Fără drumuri la DRPCIV! Înmatriculările se vor face la RAR

  1. Act normativ pur românesc, mută îmbulzeala la RAR la personal civil,alte cozi alte posibilități…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *