Festivalul Internațional De Folclor ”La Fântâna Dorului”, Șimleu Silvaniei | 13-18 iulie 2023

 


Orașul Șimleu Silvaniei va găzdui în perioada 13-18 iulie, Festivalul Internațional de Folclor pentru Românii de Pretutindeni ”La Fântâna Dorului”, un festival emblematic dedicat în special comunităților istorice de români de peste granițe.

Aflat la cea de-a XXI-a ediție, acest festival al românilor din diaspora este organizat de Asociația Culturală „La Fântâna Dorului”, în parteneriat cu Primăria Orașului Șimleu Silvaniei, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Clubul Copiilor Șimleu Silvaniei, proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Având în vedere conținutul acestei manifestări, sunt foarte numeroase grupurile de copii şi tineri care doresc să participe, pentru a-şi prezenta tradițiile şi obiceiurile din zona sau țara din care provin, de a cunoaşte țara mamă, de a vorbi, de a cânta şi juca româneşte, de a lega prietenii cu ceilalți participanţi de peste hotare și cei din țară, de a-şi cunoaşte rădăcinile istorice din care se trag.

„Proiectul ”Festivalul Internațional de folclor pentru românii de pretutindeni” este în derulare de peste 20 de ani şi suntem extrem de bucuroşi pentru că acțiunile organizate de către Asociația Culturală „La Fântâna Dorului” au un impact deosebit asupra comunităților româneşti de peste hotare.

Despre aceste acțiuni se vorbeşte foarte mult în comunitățile de români de peste granițe, care îşi exprimă continuu dorința de a participa la manifestarea noastră”, transmit organizatorii.

Festivalul aduce în acest an la Șimleu Silvaniei peste 500 de copii și tineri din țară și din comunitățile de români din diaspora istorică.

La ediția din acest an participă 20 de ansambluri și formații folclorice din Bulgaria, Ucraina,  Serbia, Mexic și România.

Evenimentul este prezentat de către invitata specială Roxana Dîrjan, iar ceilalți invitați speciali sunt Alexandra Chira, Daniel Constantin Pop, Georgiana Supuran, Zvenko Trailovic, Ioana Petran, Ionuț Candrea, Ionel Roșu, Gabriel Treteag și Crina Pop.

Vineri 14 iulie, de la ora 17.00,  va avea loc parada portului popular, urmată de trei zile de spectacole susținute de către formațiile participante.

Spectacolele la care vor lua parte iubitorii de folclor se desfășoară în Parcul Cetății Bathory din Șimleu, începând cu ora 17.00.

Evenimentul are ca scop promovarea și valorificarea culturii tradiționale în rândul iubitorilor de frumos și propune întărirea ideii de unitatea a românilor, de păstrare a obiceiurilor și tradițiilor, a limbii și culturii românești, atât în țară cât și în afara granițelor.


Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *