Florin Cîțu este noul președinte al Senatului, iar Marcel Ciolacu noul președinte al Camerei Deputaților

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului cu voturile PNL, PSD și UDMR, iar funcția a fost preluată de premierul interimar Florin Cîțu, în urma votului din plen. USR a anunțat că va contesta revocarea Ancăi Dragu la Curtea Constituțională. 

Tot azi Marcel Ciolacu a fost ales președinte al Camerei Deputaților cu peste 200 de voturi de la parlamentarii PSD, PNL și UDMR.

Florin Cîțu a fost ales președinte al Senatului, cu 82 de voturi. Anca Dragu, senatoare USR, revocată astăzi din funcție, a candidat din nou și a primit 25 de voturi. Alte 17 voturi au fost anulate.

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului. Din 115 senatori prezenți, au votat pentru demiterea ei 82. Au fost de asemenea 24 de voturi împotrivă și 9 abțineri.

Senatorul liberal Alina Gorghiu a spus că există decizii CCR care ar permite schimbarea Ancăi Dragu. Ea a invocat două articole din Constituție, Regulamentul Senatului și o decizie a CCR.

„Este un punct care ține de realitatea politică la acest moment. Nu este o sancțiune pentru Anca Dragu, este o chestiune firească de normalitate atunci când se schimbă majoritatea, când se schimbă configurația politică”, a spus Gorghiu.

Solicitarea de revocare din funcție a Ancăi Dragu a fost depusă de PNL, PSD și UDMR și va fi supusă la votul plenului, care a avut loc la ora 12.00.

Pe de altă parte, USR spune că revocarea Ancăi Dragu e „neconstituțională”.

„USR va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituționale a președintei Anca Dragu”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

„USR înțelege dorința noului FSN de a acapara toată puterea în statul român, dar nu va accepta încălcarea Constituției doar de dragul de a satisface orgoliile mărunte ale politicienilor aflați vremelnic la butoanele puterii. USR va face toate demersurile pentru a împiedica abuzurile coaliției hoției, pentru a apăra valorile democratice și europene”, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, și Camera Deputaţilor și-a ales astăzi președintele. Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a anunţat candidatura pentru această funcţie și este susținut și de PNL și UDMR. Marcel Ciolacu a fost ales marți noul președinte al Camerei Deputaților.

Ciolacu a primit 216 voturi, iar contracandidata asa, Cristina Prună, 77 de voturi. 5 voturi au fost anulate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *