Fostul ministru al agriculturii, la Ghiță Ciobanul, în Sălaj. “Să eliminăm vânătorii de subvenții!”

Falșii oieri trebuie opriți să mai primească ajutoare de la stat, susține Adrian Oros, prorector al Universității de Științe Agricole Cluj. Ex-ministrul a vizitat stâna din comuna Dragu a lui Gheorghe Dănulețiu.

   

“Anul acesta mielul de Paște va fi mult mai scump, dar câștigurile oierilor adevărați nu vor fi mai mari. Ele sunt afectate de explozia prețului la îngrășăminte, furaje și combustibil. Am fost la stâna lui Ghiță Ciobanul, pe dealurile din comuna Dragu. Am discutat despre toate acestea, dar și despre problemele mai vechi din oierit.

Despre cum a apărut în România, “rasa de subvenție”, una aparte și foarte căutată de cei care și-au descoperit mai recent dragostea de oierit. Despre valoarea genetică și performanțele efectivelor de oi din România. Și cum sunt ele afectate de modul defectuos în care sunt eliberate certificatele de origine.

Pe baza cărora se acordă subvenții de sute de milioane de euro anual, care ajung în mare parte la “vânătorii de subvenții”. Care nu sunt interesați de performanța economică, ci de a procura documente false pentru obținerea subvențiilor. Cât de greu ajung oierii să aibă pășune pentru oile lor, pentru că acestea sunt alocate unora care urmăresc doar subvenția pentru pășune”, a spus Oros.

“Deranjăm niște băieți foarte influenți”

Acesta susține că va aborda aceste subiecte sensibile, care fac mult rău oieritului în România, “Chiar dacă deranjăm niște băieți care fac mulți bani, și care sunt foarte influenți. Ca să avem și pe pe viitor oieri adevărați în România, care să-și  câștige cinstit traiul din această îndeletnicire grea. Trebuie opriți acești falși oieri de către autoritățile care au în atribuții eradicarea fraudei și a deturnării subvențiilor.

Anul trecut, Oros vizita, în calitate de ministru, stâna din Sibiu a lui Dănulețiu, cel mai cunoscut cioban din România. Ciobanul din comuna sibiană Jina, zona Mărginimea Sibiului, are în subordine 1.500 de ovine. El practică transhumanța pe o distanță de 300 km, până în Sălaj. Acolo rămâne cu oile din octombrie până în aprilie.

Dănulețiu a devenit președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor. Principalele sale obiective sunt reducerea exporturilor de ovine, crearea unei piețe de desfacere interne, soluționarea problemelor cu pășunile, berbecii de origine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *