FOTO&VIDEO| O nouă zi de sărbătoare la Liceul Tehnologic Ioan Ossian din Șimleu Silvaniei

M

Astăzi, 27 mai, începând cu ora 10.00, a avut loc festivitatea de absolvire a elevilor de la Liceul Tehnologic Ioan Ossian din Șimleu Silvaniei, eveniment la care a participat directorul unității de învățământ, dir. prof. dr. Benedek Vasile, iar din partea Primăriei Șimleu a participat viceprimarul Cosmin Man.

În loc de sonieria electrică directorul Benedek Vasile a folosit clopoțelul liceului vechi de 100 de ani, fiind ultimul sunet de clopoțel pentru absolvenți.

Au absolvit elevii claselor:

XII A și B – diriginte prof. Venter Eva

XI A profesională – diriginte prof. Pocola Adina

XI B profesională – diriginte Tritean Silvia

XIII seral – diriginte prof. Birtalan Otto

Postliceal – diriginte prof. Breazdău Ciprian

Șefii de promoție în anul școlar 2021-2022 sunt:

Denes Barbara – clasa XII B – media 9,30

Romocea Daniel – clasa XII A – media 9,21

Rezultate obținute de elevi la olimpiadele naționale și județene:

Crăciun Jan Constantin, cls. XII A – calificare olimpiada națională de tehnologii în domeniul agricultură – prof. coordonator pregătire practică, dr. Ilyes Zoltan

Marușca Krisztina, cls. IX A – premiul 3 olimpiada de matematică faza județeană, prof. coordonator Venter Eva

Elevii Dovlete Rafaela și Otvos Laurențiu din cls. XI B – mențiune la concursul pe meserii faza județeană la ospătari.

Proiecte educaționale derulate de către Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Șimleu Silvaniei:

1. Proiect fonduri europene Erasmus + pentru mecanici auto – 10 elevi sunt plecați în Polonia unde fac practică în service auto, iar la final dobândesc certificatul european pentru competențe profesionale.

2. Proiectul „Girls Go Circular” – proiect european prin care 27 de elevi dezvoltă competențe digitale și antreprenoriale în economia circulară.

3. Proiectul „Creștem prin educație agricolă”, finanțat de America Romanian Foundațion și implementat de Fundația Civitas pentru Societate Civilă Cluj, Worl Vision România, Junior Achievement și CRPE – 18 elevi din clasele a XII-a au făcut un stagiu de pregătire practică

4.  Proiect de promovare a liceelor agricole, 55 din toată țara, printre care și liceul din Șimleu, realizat de America Romanian Foundațion și implementat de Fundația Civitas pentru Societate Civilă Cluj, Worl Vision România, Junior Achievement și CRPE.

5. Proiect finanțat de Ministerul Agriculturii pentru dezvoltarea infrastructurii, dotări laborator și utilaje agricole.

6. PNRR – digitalizare și realizarea a trei laboratoare de informatică, agricultură și medicină veterinară.

Beneficiile tinerilor care aleg să studieze la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Șimleu Silvaniei:

  • – obținerea permisului de conducere categoria B gratuit pentru profilul veterinar și mecanic auto
  • – cazare la internat și masă gratuită
  • Internatul se află într-un proces de reabilitare cu fonduri europene.
  • – consiliere din partea specialiștilor din cadrul DSVSA și APIA pentru dezvoltarea carierei
  • – în curs de implementare: școală de tractoriști – obținere permis de conducere gratuit

„Salariile din agrucultură sunt atractive atât pentru tractoriși, specialiști, tehnicieni veterinari și pornesc de la 3000 lei și ajung până la 1500 euro pentru absolvenții liceului nostru”, spune directorul Benedek Vasile. 

Tot în beneficiul elevilor și absolvenților liceului agricol din Șimleu, conducerea a realizat mai multe parteneriate cu mediul de afaceri, ferme ecologice precum Silvania, Bioforia, FortSilvan, Spumat Silvania, unde elevii fac practică și vor putea obține un loc de muncă bine plătit.

Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Șimleu Silvaniei are singurul progfil de învățământ dual – mecanică auto – prin care elevul învață partea teoretică în liceu, iar partea practică o face într-un service auto care îi oferă o bursă, dar și posibilitatea de angajare la finalizarea studiilor.

Ferma didactică este locul unde elevii practică pe diverse specii de animale, liceul având un fond genetic variat conform programului emis de Ministerul Educației.


„Ne dorim elevi care să-și dorească să învețe meserie, care-și doresc în viitor un loc de muncă, pe care-l pot obține doar dacă se pregătesc temeinic în anii de școală, atât teoretic, cât și practic”, transmite Dir. Prof. Dr. Vasile Benedek. 

 

 


Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei a luat ființă în anul 1902, ca Școala Inferioară de Agricultură, prima de acest fel din Transilvania. În cei 120 ani de activitate, instituția a răspuns în permanență „comenzii” sociale, asigurând agriculturii și altor ramuri ale economiei cadre bine pregătite profesional pentru Sălaj și alte județe ale țării.

De-a lungul celor 120 ani unitatea a cunoscut mai multe denumiri: inițial s-a numit „Școala Țărănească Inferioară de Agricultură”, apoi Școala Agricolă – până în 1948.

După Reforma Învățământului (1948), în Șimleu Silvaniei au luat ființă două Școli Medii Tehnice: Agricolă și Zootehnică, iar Școala Inferioară de Agricultură s-a transformat în Școala Profesională Zootehnică.

Până în 1965 a funcționat sub denumirea de Centru Școlar Agricol, ca în 1966 să se înființeze Liceul Agricol – unde s-au pregătit generații de foarte buni specialiști în meseriile: veterinar, zootehnist, horticultor și contabilitate, la care, din 1981, s-a mai adăugat și profilul Industrie alimentară.

În anul 1975 Școala a primit numele de „Liceul Agroindustrial”, din 1990 devenind „Grupul Școlar Agricol”, din 2002 poartă numele Grupul Școlar „Ioan Ossian” – Șimleu Silvaniei, în memoria primului director, ulterior transformându-se în Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”.

Un nou profil pentru învățământul postliceal – protecția plantelor se află în curs de acreditare și va fi disponibil în anul școlar 2022-2023.


Concluziile primei ediții a Festivalului Agrozootehnic de la Șimleu Silvaniei:

„Am reușit să continuăm tradiția privind educația agricolă și am organizat prima ediție a Festivalului Agrozootehnic cu ocazia a 120 de ani de învățământ agricol la Șimleu. A fost un eveniment reușit, care a adunat peste 3.000 de persoane din toate județele limitrofe. Am reușit să prezentăm celor prezenți că agricultura presupune o știință în zilele noastre, dezvoltând fondul genetic precum oile Il de France, rase de cai – semi greu românesc, bivolul care este pe cale de dispariție din gospodăriile românilor, până la cele mai sofisticate tehonologii, drone agricole, producție românească – compania APPIA DRONS din județul Mureș.

Agricultura necesită profesioniști pentru a se dezvolta durabil, iar liceul nostru vine în sprijinul acestui sector important care este de importanță națională, contribuind masiv la bunăstarea și creșterea noastră economică. Dacă ne alimentăm sănătos, sigur vom avea o viață sănătoasă”, spune directorul Benedek Vasile. 

Personalități marcante, absolvenți ai liceului agricol din Șimleu Silvaniei

„Mulțumesc tuturor oficialităților prezente la eveniment care au participat în calitate de foști absolvenți și nu numai, europarlamentarilor Dacian Cioloș, Daniel Buda, deputaților Seres Denes, Alin Prunean, subprefectului Virgil Turcaș, președintelui CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, primarului Cristian Lazăr, Daniel Stejerean – ADI Țara Silvaniei, istoricului Marin Pop, consilierului județean Papp Zsolt, Kovacs Zoltan – șef de cabinet Ministerul Educației.

Mulțumesc și colaboratorilor care au prezentat produse bio – Bioforia, dar și companiilor de utilaje agricole care au prezentat utilaje de zeci de mii de euro – Zetor, Case, New Holland, Pedro Groupe, Maschio”, a conchis dir. prof. Benedek Vasile. 

    Interesul de care s-a bucurat primul Festival Agrozootehnic din Șimleu Silvaniei a făcut autoritățile să planifice extinderea sa la nivel regional.    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *