Guvernul a decis! Conducerea tractoarelor se poate face și cu permis categoria B

Conducerea tractoarelor se poate face și cu permis categogia B, a decis Guvernul României astăzi, joi – 18 ianuarie, prin adoptarea unei ordonanțe de urgență. Măsura vizează echivalarea permisului categoria B cu permisul TR pentru circulația cu utilajele agricole cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că în Șșdința de Guvern de astăzi, joi – 18 ianuarie, a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative referitoare la categoriile de permis de conducere disponibile în România pentru tractoare și vehicule agricole.

Prezentul act normativ vizează următoarele:

1. Echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice.

2. Înscrierea echivalării categoriilor B și Tr cu categoria Tr1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, fără examinare de către autoritatea competentă.

MADR a făcut publică și argumentația prin care măsura a putut fi adoptată prin OUG:

1. Planul Național Strategic pentru exercițiul financiar 2023-2027 prevede o creștere semnificativă a parcului de utilaje agricole, fapt ce generează o disproporționalitate între numărul de utilaje și personalul specializat.

2. Absența legislației care să permită conducerea utilajelor agricole cu permise de conducere de categorie B duce la migrația forței de muncă către țările UE.

3. Neadoptarea rapidă a măsurilor legislative propuse ar afecta negativ execuția lucrărilor agricole la timp în perioadele optime.

”Ordonanța de Urgență este esențială pentru a evita impactul negativ asupra sectorului agricol și a se asigura că România rămâne un sector proeminent în securitatea alimentară. În acest sens, este necesar să se acționeze cu celeritate pentru a soluționa această situație de urgență și a preveni consecințele negative asupra interesului public și a dezvoltării sustenabile a sectorului agricol”, se arată în comunicatul MADR.

Echivalarea permisului categoria B cu TR și TR1 a reprezentat una dintre revendicările acțiunilor de protest inițiate de fermieri în aceste zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *