Guvernul României mărește acciza la carburanți în 2022. Motorina va fi 7 lei/litru
Guvernul României anunță că va “ajusta” accizele la carburanți începând cu 1 ianuarie 2022, astfel că prețul acestora, deja uriaș din cauza situației existente la nivel mondial, va crește și mai mult. Veștile nu se opresc aici, specialiștii estimând că sunt șanse mari ca, pe parcursul anului viitor, prețul carburanților să ajungă la 7 lei/litru!
Începând cu miezul nopții de 31 decembrie 2021 spre 1 ianuarie 2022, accizele la benzină se vor majora cu 7,7 bani/litru, iar cele la motorină – cu 7 bani/litru. Aceasta va fi însă scumpirea minimă, pentru că nu e obligatoriu ca benzinarii să nu rotunjească în sus aceste majorări adăugând și ei câte ceva.
Litrul de benzină care acum costă 5,96 lei va costa astfel, peste trei zile, minimum 6,04 lei, iar litrul de motorină care azi este 6,0 lei va ajunge la minimum 6,07 lei. Motivul invocat de Guvern este „ajustarea” accizelor cu rata inflației.
Aceste creșteri vor antrena inevitabil un nou puseu al inflației deja scăpate de sub control (pentru luna decembrie se vorbește de minimum 7%).
Lupta pentru accize. Social-democrații le măresc de câte ori vine la guvernare, ceilalți le micșorează.
Observatorii pieței de carburant estimează că, până la sfârșitul anului viitor, benzina și motorina ar putea ajunge la 7 lei/litru din cauza conjuncturii internaționale: cererea crescută datorată creșterii economice și mărirea prețului la barilul de petrol. La aceasta se poate adăuga, ca element imprevizibil, eventuala supraimpozitare a Guvernului României, aflat într-o permanentă căutare de noi resurse financiare – altele decât reducerea evaziunii fiscale.
În ultimul deceniu, majorarea accizelor la carburanți a fost o constantă a politicilor social-democraților. Atât Guvernul Ponta, cât și guvernele lui Liviu Dragnea au introdus o acciză suplimentară de 7 eurocenți pe litru pretinzând că vor face din banii strânși noi drumuri și chiar autostrăzi. În final, sutele de milioane de euro strânse au dispărut în gaura neagră a bugetului fără să se facă măcar un metru de drum cu ei. În 2014, după introducerea taxei, Ponta recunoștea dealtfel deschis că a luat încasările și le-a băgat în pensii.
Guvernul Cioloș a eliminat această suprataxă. Însă în primele luni ale lui 2017, după ce PSD a câștigat alegerile, taxa a fost reintrodusă sub același pretext – era nevoie de bani pentru construirea de autostrăzi. În final, ca și prima oară, acestea au rămas doar pe hârtiile desenate de Dragnea în studiourile Antenei 3.
Supraacciza a fost iar eliminată, în 2019, după venirea la putere a Guvernului PNL.