ISU, Poliția, Jandarmeria, Poliția Locală și Prefectura se luptă pe toate fronturile cu virusul COVID-19

În vederea limitării răspândirii virusului SARS Cov-2, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum”al Judeţului Sălaj, prin inspecția de prevenire și personalul operativ a desfășurat în data de 04.11.2020 o serie de acțiuni de informare, prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus, astfel:
 15 misiuni de informare a populaţiei cu privire la regulile/măsurile de limitare şi răspândire a noului coronavirus, în 15 UAT- uri cu localitățile aferente, care au depășit incidența cumulată a cazurilor Covid-19, de 1,5 respectiv 3/1000 mia de locuitori, în ultimele 14 zile, prin mesaje preînregistrate din autoturisme;
 mesaje de avertizare prin 2 sirene de alarmare publică a populației dintr-o localitate în care s-a depășit incidența cumulată a cazurilor Covid-19, 1,5 respectiv de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile;
 8 acțiuni independente pe linia respectării regulilor şi măsurilor impuse de legislaţia în vigoare pe linia Covid 19, în care au fost verificați 29 de operatori economici și 4 instituții, în urma cărora au fost identificate 2 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate cu avertisment scris;
 Au mai fost transmise mesaje preînregistrate pentru a fi rulate pe mijloacele de transport în comun (15 autobuze electrice) și în 5 spații comerciale de tip mall, market și hipermarket.
La propunerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sălaj, începănd de azi, 05 noiembrie 2020, se instituie carantina zonală pentru pentru localitățile: Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou.
Carantina zonală este valabilă pentru o perioadă de 14 zile. De asemenea, declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de aici: https://sj.prefectura.mai.gov.ro/…/declaratie-proprie
■ ACȚIUNI DE PREVENIRE A RĂSPÂNDIRII ȘI LIMITARE A INFECTĂRII CU VIRUSUL SARS COV-2, DESFĂȘURATE ZILNIC DE POLIŢIŞTI, JANDARMI ŞI POLIŢIŞTII LOCALI
Peste 900 de persoane au fost verificate de polițiști, jandarmi şi poliţiştii locali, în cadrul acţiunilor de verificare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, fiind constatate peste 260 de încălcări ale normelor legale.
În ultimele 24 de ore, au fost intensificate activităţile în zonele aglomerate din mediul urban şi rural, în mijloacele de transport în comun, dar şi în restaurante şi terase.
Astfel, au fost verificate 209 societăți comerciale, dintre care 109 restaurante/terase/alte medii de interes, cu privire la respectarea măsurilor organizatorice specifice, a programului de lucru și în privința respectării măsurilor de protecție de către personal și clienți.
De asemenea, 109 mijloace de transport au fost verificate, din care 83 au fost mijloace de transport în comun. Totodată, au fost organizate 23 de acțiuni punctuale, fiind vizate, în special zonele aglomerate.
Ca urmare a abaterilor constatate, poliţiştii au aplicat 145 de sancţiuni contravenţionale, persoanelor care nu purtau masca de protecție și 93 de sancțiuni în cadrul acțiunilor punctuale.
Alte 12 sancțiuni au fost aplicate de polițiștii locali și 11 de jandarmii sălăjeni, toate pentru nepurtarea măștii de protecție. Valoarea totală a sancțiunilor se ridică la suma de 28250 lei.
Reamintim că sancțiunile se aplică de către forțele de ordine, doar ca urmare a încălcării normelor legale, iar cuantumul acestora se stabilește prin evaluarea obiectivă a fiecărei situații constatate.
Scopul activităţilor desfăşurate nu este de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea virusului Covid 19, astfel că, în contextul stării de alertă, structurile cu atribuții de control vor acționa, în principal, pentru informarea cetățenilor.
În contextul creșterii numărului de infectări, polițiștii din Sălaj recomandă cetăţenilor să conștientizeze importanţa măsurilor restrictive şi să contribuie la efortul comun pentru limitarea riscului de răspândire a infecţiei cu Coronavirus, respectând aceste măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *